Kulturni centar “Grad”

photo

Evropski centar za kulturu i debatu “Grad” smešten je u objektu starog magacina u maloj ulici ispod Brankovog mosta. Oronula zgrada iz 1884. godine je samo delimično restaurirana a sadrži, izmeđ u ostalog, galeriju od 150 kvadratnih metara, kompletno opremljenu konferencijsku salu, koncertni prostor, malu dizajn galeriju…Ideja je bila da se što je moguće više sačuva atmosfera starog skladišta na obali reke Save uvođenjem samo onih najneophodnijih novina koje su potrebne za funkcionisanje jednog kulturnog centra.

Misija KC “Grad”-a je da bude mesto povezivanja kultura, razmene različitih ideja, sučeljavanja drugačijih stavova, mesto otvoreno za umetnost i kulturu za građane Beograda i izvan njega. Prema rečima direktora Dejana Ubovića, ”u vreme kada je Srbija geografski u Evropi, a politički van nje, ‘Grad’ će upravo kroz svoje kulturne i debatne programe raditi u tom međuprostoru i približavati Srbiju Evropi, ali i Evropu Srbiji”. U bogatom mesečnom programu preovlađuju koncerti izvođača sa alternativne muzičke scene iz sveta i regiona, kao i žurke koje su za kratko vreme postale kultne u Beogradu. Neizbežne su i promocije knjiga, debate, predavanja, kursevi, predstavljanja mladih dizajnera…

“Grad” je nastao na inicijativu nevladine organizacije “Kulturni Front” iz Beograda i Felix Meritis fondacije iz Amsterdama, uz podršku Ministarstva inostranih poslova Holandije kroz program MATRA i beogradske opštine Savski venac. Otvoren je 16. aprila 2009. godine.

 

Adresa: Branka Krsmanovića 4

www.gradbeograd.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *