Dani Sarajeva 2008

Drugi festival „Dani Sarajeva“, održan je u Beogradu od 30. maja do 1. juna 2008. Kao i prethodne godine, festival je organizovan u maju, simbolično podsećajuči na početak četvorogodišnje opsade Sarajeva 1992. godine.

Tokom tri dana festivala, nekoliko stotina građana i građanki Beograda pratilo je program na više lokacija u gradu, gde su videli filmove i predstave sarajevskih, a i beogradskih umetnika i umetnica, prisustvuli performansu kod Sebilj česme, kao i žurkama na kojima su svoj rad predstavili beogradski i sarajevski DJ-ejevi.  Mladi iz Beograda, Niša, Novog Sada, Preševa i Bujanovca su upoznali svoje vršnjake i vršnjakinje iz Sarajeva, razgovaraju o životu tokom opsade, uočivši po čemu su se njihova detinjstva razlikovala.

Festival je otvoren izložbom fotografija „Sarajevo – očima Sarajlija i Beograđana“ u Centru za kulturnu dekontaminaciju, gde je istovremeno bila prezentovana video instalacija filmova čije su autorke članice fondacije „Cure“ iz Sarajeva.

Drugog dana festivala održana je tribina „Regionalna saradnja na Balkanu“ na kojoj su učestovali predstavnici/ce političkih partija, novinari/ke, predstavnici/ce nevladinog sektora. Kod Sebilj česme na dnu Skadarlije, koja je poklon Sarajeva gradu Beogradu, fondacija „Cure“ iz Sarajeva i beogradska organizacija „Žene u crnom“ izvele su performans „Bujrum, izvolite“ na kojem su delile hranu pripremljenu po receptima iz perioda opsade Sarajeva. Pored degustacije pita od kopriva, sira pripremljenog od pirinča i druge hrane skuvane od nekoliko namirnica koje su Sarajlije i Sarajke mogle da nabave za vreme opsade grada, posetioci/teljke su mogli da vide i izložene namirnice poput šećera, brašna, ulja i jaja sa cenama izraženim u zlatu i paklicama cigareta, jer su to jedini proizvodi koji za vreme opsade nisu gubili cenu.

Poslednjeg dana festivala organizovana je interaktivna tribina o rodnom, kulturnom i političkom web aktivizmu, nakon koje je festival zatvoren projekcijom filmova „Ulica grafita”, reditelja Sergeja Kreso i „Fantazija”, Aldina Arnautovića, sa Sarajevo film festivala 07.

Kratak film o festivalu “Dani Sarajeva” u Beogradu 2008: