Dani Sarajeva 2009

Od 14. do 17. maja 2009. godine, u okviru trećeg festivala “Dani Sarajeva”, Beograđani/ke su mogli da se podsete na Sarajevo koje su ranije poznavali, saznaju koliko se ovaj grad od tad promenio ili da, pak, po prvi put vide značajne poduhvate glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Festival “Dani Sarajeva” u Beogradu obnavlja veze koje su devedesetih godina prekinute ratom. Održavanje festivala svakog maja meseca simbolično podseća na početak četvorogodišnje opsade Sarajeva.

Tokom četiri dana trajanja festivala, beogradska publika imala je priliku da se kroz nekoliko koncerata, izložbi, četiri pozorišne predstave, filmske projekcije i DJ nastupe, upozna sa najnovijim zbivanjima na sarajevskoj kulturnoj sceni.

Iz Sarajeva je na festival u Beograd došlo više od 250 umetnika i umetnica, političara i političarki. Sa “Dana Sarajeva” izveštavali su predstavnici/ce 22 medijske kuće iz BiH, dva medija iz Zapadne Evrope i 20 medija iz Srbije.

Beograđani/ke i Sarajlije/ke razgovarali su o važnim zajedničkim temama tokom tri javne panel diskusije, o slobodi kretanja, slobodi medija i izražavanja i slobodi udruživanja i opredeljivanja, održane u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Publika u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i Ateljeu 212 oduševljeno je reagovala na predstave “Budućnost je u jajima” Sarajevskog ratnog teatra, “Vremenski tunel” Pozorišta mladih i “Mortal kombajn” Narodnog pozorišta Sarajevo. Predstava “Zvijer na mjesecu”, koprodukcija mostarskog Pozorišta mladih i sarajevskog Narodnog pozorišta, dva puta za redom je izvedena u Ateljeu 212.

Majstori savremenog sevdaha Damir Imamović Trio i eksplozivni rok-hip hop sastav Dubioza kolektiv tokom festivala su održali koncerte u punoj Velikoj sali beogradskog Doma omladine, a u Beogradu su premijerno prikazani filmovi “Queer Sarajevo Festival 2008” i “Demokratija u prevodu”.

Festival “Dani Sarajeva” je za četiri dana posetilo oko 5.000 ljudi.

“Dani Sarajeva” 2009. godine imali su poseban značaj zbog podrške koju su pružili gradovi Beograd i Sarajevo. Povodom festivala, 15. maja u Skupštini grada Beograda sastale su se i delegacije dveju gradova, koje su predvodili Slobodan Nešković, zamenik sarajevskog gradonačelnika i Radmila Hrustanović, pomoćnica gradonačelnika Beograda.

Inicijativa mladih za ljudska prava je tokom festivala dogovorila saradnju sa Međunarodnim teatarskim festivalom MESS. Sav prihod od ulaznica prodatih tokom ovogodišnjih “Dana Sarajeva” biće uložen u projekat umetničke saradnje Sarajeva i Beograda.