Dani Sarajeva 2007

Prvi “Dani Sarajeva” održani su 1. i 2. maja 2007. godine, na četiri lokacije u Beogradu. Iz Sarajeva je stiglo 30 učesnika, gostiju i aktivista, kao i pozorišna trupa iz Trebinja. Festival u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava podržali su Centar za kulturnu dekontaminaciju, izdavačka kuća “Rende” i Beta-RFI radio.

“Dani Sarajeva” organizovani su kao podsećanje na 15-godišnjicu početka 44-mesečne opsade Sarajeva, kako bi se mlađa populacija upoznala sa događajima iz nedavne zajedničke prošlosti i uputila na trenutne kulturne i društvene tokove u BiH.

Festival je na simboličan način otvoren akcijom čišćenja Sebilj česme u Skadarliji, poklona Sarajeva Beogradu. Akciji je prethodio nastup angažovanog beogradskog hora “Horkestar”, koji je izveo pesmu “Modra rijeka” najpoznatijeg savremenog bh. pesnika Mehmedalije Maka Dizdara. Posle pesme, aktivisti iz Sarajeva i Beograda su zajedno oprali česmu, a hor je održao mini koncert. Akciju je pratilo oko 200 okupljenih građana i veliki broj medija.

Nakon otvaranja, u punom Centru za kulturnu dekontaminaciju održana je tribina “Komunikacije Sarajeva i Beograda nakon završetka rata”, posle koje je usledilo prikazivanje filmova o opsadi Sarajeva. Među gledaocima su se čuli komentari da bi prikazivanje filma “Vodič za preživljavanje” na televizijama sa nacionalnom frekvencijom u Srbiji bilo od velikog značaja za saznavanje pune istine o opsadi glavnog grada BiH.

Tokom oba dana u paviljonu Veljković je trajala izložba “Zaborav ubija” vizuelnog umetnika iz Sarajeva, Andreja Đerkovića, koja je ujedno bila i deo scenografije programa u CZKD-u. Ova izložba je bila postavljena u nekoliko evropskih gradova i na siboličan način je završena u Beogradu.

Drugi dan je započeo sa dve projekcije dokumentarnih filmova, nakon kojih je usledila tribina na kojoj su predstavljeni sarajevski i beogradski pisci mlađe generacije: Namik Kabil, Vule Žurić, Vahid Piralić, Željko Obrenović. Izbor učesnika tribine bio je poveren izdavačkoj kući “Rende”.

Pozorišnom predstavom “Sarajevske priče” na improvizovanoj sceni unutar zidina Kalemegdanske tvrđave završen je festival. Predstavu u režiji Filipa Gajića izvelo je Pozorište malih stvari iz Trebinja.

U programu festivala učestvovalo je nekoliko stotina ljudi. Posebno je bitno istaći da je najveći broj aktivista i aktivistkinja iz Sarajeva prvi put došli u Srbiju. Mladi iz oba grada dobilli je priliku da upoznaju svoje vršnjake i da u direktnom razgovoru i druženju saznaju više o stvarima koje ih zanimaju. Deo njih je kako su sami rekli, razbio neke od stereotipa koje su imali.