BITEF

http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2010/12/15/6721546/bitef%20tatar.jpg

BITEF teatar je osnovan 1989. sa osnovnim ciljem širenja uticaja i održavanja duha BITEF pozorišnog festivala, ali i otkrivanja i promovisanja novih pozorišnih tendencija u našoj sredini, kao i pružanja prostora umetnicima čiji rad predstavlja iskorak iz tradicionalnih i utvrđenih granica scenskog izraza. To je pozorište umetnika-istraživača, pozorište eksperimenta, pozorište koje stvara kulturu ne sakrivajući se iza dominatnih kulturnih modela. Zato BITEF ima reputaciju najhrabrijeg pozorišta u gradu.

Osim produciranja predstava, BITEF teatar umetnicima koje okuplja pruža i mogućnost edukacije kroz različite seminare, radionice i tribine. Zato je BITEF teatar pozorište koje neprestano raste, otvoreno ka najrazličitijim vrstama novog, svežeg, hrabrog i drugačijeg scenskog izraza. Poklanjajući naročitu pažnju teatru pokreta, savremenom plesu ali i najnovijim dramskim tekstovima iz zemlje i sveta BITEF je pozorište čiji se repertoar razvija u više pravaca.
U sklopu zgrade BITEF teatra nalazi se i kultni klub BITEF ART CAFE. Osim bogatog i kvalitetnog muzičkog programa, BITEF ART CAFE nudi i pozorišno-kabaretske forme, kamerne predstave, akcije animacije, takmičenja muzičkog i poetskog tipa pa kao takav predstavlja jednistveni pojavu u noćnom životu glavnog grada.

http://www.bitef.rs/edusoft/userfiles/image/Tehnicki%20podaci/Balkon-velika.jpg

Ono što između ostalog ovo pozorište čini jedinstvenim je specifičnost objekta u kome je smešteno. Građen sa namerom da u njemu bude smeštena nemačka evangelističko-hrišćanska zemaljska crkva, objekat nije nikada korišćen u te svrhe. S obzirom na to da zgrada nije dovršena, kao ni osveštana, ona nikada nije stekla status verskog objekta. U toku 1988. i 1989. godine zgrada je rekonstruisana i adaptirana za potrebe pozorišta i kao takva predata na korišćenje BITEF teatru.

 

Adresa: Skver Mire Trailović 1

www.bitef.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *