Atelje 212

Atelje 212 slavi 54. rođendan!

Pozorište Atelje 212 je osnovano 12. novembra 1956. godine izvođenjem predstave “Faust” u režiji Mire Trailović. Atelje je osnovan kao pozorište u kome bi se igrala nova avangardna drama, od velikog uticaja u Evropi u to vreme. Osim toga, želeli su da osnuju pozorište koje će se i organizaciono razlikovati od postojećih, koje pre svega neće biti institucija. Dragoslav Mihajlović Mihiz nazvao je novo pozorište Atelje 212, a za pogodan prostor je izabrana tadašnja čitaonica novinske kuće “Borba”.

Pojava Ateljea 212 značila je prekretnicu u pozorišnom životu ne samo Beograda, već i ovog dela Evrope. Tokom 55 godina koje su usledile, Atelje 212 je kroz svoje predstave, pisce i reditelje, a naročito kroz svoje velike glumce, izraslo u jedno od najznačajnijih pozorišta sa ovih prostora.

Dugogodišnji upravnik Ateljea bila je Mira Trailović, koja je zajedno sa Jovanom Ćirilovim 1967. godine inicirala osnivanje jednog od najvećih evropskih pozorišnih festivala, BITEF, koji traje već četiri decenije.

Sadašnji upravnik je Kokan Mladenović, pozorišni reditelj. Danas Atelje 212 ima stalni ansambl od 33 glumca, ali je otvoren i za one umetnike koji nisu stalno vezani za ovo pozorište. Na sceni Ateljea 212 igraju se nove drame savremenih domaćih i stranih autora, kojima pozorište daje svoj, vrlo prepoznatljiv pečat.

 

Adresa: Svetogorska 21

www.atelje212.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *