Debata “Deca u ratu”

Šta smo naučili o detinjstvu u ratu? Da je to detinjstvo baš kao i svako drugo – čine ga igre, želja za slatkišima i mame super-heroine. Da i deca u ratu žele iste stvari kao sva druga deca – da upoznaju svet oko sebe, pobede odrasle i što pre i sama odrastu. Naučili smo i da se sva deca igraju rata, iako su ga samo neka iskusila na svojoj koži.

debata

Zato smo ove godine festival posvetili onima koji su za vreme opsade Sarajeva brojali svetleće metke na nebu, skupljali gelere i čekali da odrasli prestanu s igrom rata da bi se oni igrali rata.

Jedna od debata na ovogodišnjim Danima Sarajeva posvećena je upravo deci u ratu. Onima koji su tokom opsade bili mladi ili pak rođeni tokom devedesetih u opkoljenom Sarajevu.

U utorak, 14. maja u 18.30h u Pop Up knjižari (Kulturni centar Beograda), sa beogradskom publikom, troje mladih Sarajlija i Sarajki podeliće svoje priče iz detinjstva.

Sanin Milavić – glumac iz Sarajeva rođen 1979. godine;

Jasminko Halilović – autor publikacije “Djetinjstvo u ratu”, rođen 1988. godine;

Ruba Velagić – aktivistkinja Inicijative mladih za ljudska prava, rođena 1992. godine.

U debati će učestvovati i Jelena Ćuruvija Đurica, glumica iz Beograda sa kojom ćemo kroz razgovor pokušati da dođemo do odgovora na pitanje zašto mladi ljudi iz Beograda o opsadi Sarajeva koja se desila krajem 20. veka, na samo 300 kilometara od Beograda, još uvek malo ili gotovo ništa ne znaju.

Pozivamo vas da učestvujete u razgovoru.