“Dani Sarajeva“ u Kulturnom centru Beograd

Sedmi festival “Dani Sarajeva u Beogradu” biće otvoren  13. maja u 19 časova u Kulturnom centru Beograda – Pop Up knjižari (na Trgu republike). Inicijativa mladih za ljudska prava festival organizuje svake godine u maju, kao podsećanje na početak opsade Sarajeva. Festival godinama unazad otvara prostor za obnavljanje veza narušenih tokom rata u Bosni i Hercegovini devedesetih godina i uspostvljanje novih veza među posleratnim generacijama.

Na otvaranju festivala govoriće:

Njegova ekselencija Nils Ragnar Kamsvåg, ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji,

Mia David, direktorka Kulturnog centra Beograd

Ruba Velagić iz Inicijative mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine

• Maja Mićić, direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Srbije

Ove godine u fokusu festivala su deca u ratu – mladi koji su detinjstvo proveli u opkoljenom Sarajevu. Jedan od njih je i  Jasminko Halilović, koji dolazi u Beograd sa publikacijom “Djetinjstvo u ratu” i istoimenom izložbom koja će biti predstavljena na svečanom otvaranju festivala.

Drugog dana festivala u 18.30 u Kulturnom centru Beograda (Pop Up knjižara) biće dodeljena nagrada festivala. Od 19 časova na istoj lokaciji mladi iz Sarajeva i Beograda će na debati “Deca u ratu” otvoriti pitanje zašto mladi iz Beograda o opsadi Sarajeva koja se desila krajem 20. veka na samo 300 kilometara od Beograda, još uvek malo ili gotovo ništa ne znaju. Više o debati i govornicima možete pogledati ovde.

Filmski program festivala obeležiće neki od najboljih predstavnika savremene sarajevske kinematografije. Na “Danima Sarajeva” biće prikazani filmovi Danisa Tanovića, Aide Begić i Jasmile Žbanić, ali i filmovi mladih autora iz Beograda i Sarajeva. Više o filmskom programu možete pogledati ovde.

Ove godine će se u okviru festivala igrati i predstave “Bio je lijep i sunčan dan”, “Prst” i “Izopačeni”. Više o pozorišnom programu možete pogledati ovde.

Tokom prethodnih godina Beograd je ugostio više stotina umetnika i umetnica sarajevske kulturne scene – muzičare, fotografe, autore filmova, predstava, književnike.

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.