“Desilo se, a sada se ponavlja”

U petak, 25. maja u Jugoslovenskom dramskom pozorištu na sceni “Bojan Stupica” Sarajevski ratni teatar je nastupio sa još jednom predstavom u okviru šestih po redu Dana Sarajeva.

Predstava 99% (Strah i bijeda trećeg rajha) u režiji Nermina Hamzagića po istoimenom dramskom tekstu Bertolta Brehta govori o životu nemačkog naroda pod vladavinom Adolfa Hitlera, o rastućem nacizmu i poniženju ljudskog bića.

Beogradska publika je nakon predstave komentarisala kako se današnjica ne razlikuje mnogo od tridesetih godina prošlog veka, kao ni govori političkih lidera – bez obzira na to iz kog dela Evrope dolaze i iz kog vremena.

Sa tim se slaže i dramaturškinja Asja Krsmanović koja kaže: “Kada sam shvatila da treba da dođemo u Beograd, pomislila sam pa to je neka nova situacija, sa novim predsednikom… Međutim, ta retorika je samo retorika i govor Adolfa Hitlera na početku predstave podseća na bilo kog političara – koga bismo svi vrlo rado izabrali.” Po Asjinom mišljenju, nacizam i fašizam imaju najzavodljiviju retoriku na koju ljudi, pogotovo ovde na Balkanu, lako nasedaju.

Ova mlada dramaturškinja rođena 1987. godine, o ratovima na našim prostorima koji su, može se reći česti, kaže: “Mi smo nekako u stanju da svakih pedesetak godina proživimo još jedan rat a da na njemu ništa novo ne naučimo. Pa da se onda to kao neki čir smiri, pa opet proradi…” Jedino što Asju teši je ubeđenje da se takvi ratovi – ratovi oružjem ne mogu ponoviti, ali veruje da postoje novi ratovi koji se stalno vode.

Mediji su danas najjače sredstvo ratovanja” – objašnjava Asja.

Jednog od glumaca u ovaj predstavi Jasenka Pašića smo zamolili da kaže da li replika s početka predstave koju on izgovara “Desilo se, a sada se ponavlja” može biti opominjujuća. “Činjenica je da većina zemalja u Evropi danas desno orijentisana, bilo da su te partije u vladi ili u jakoj opoziciji. Donekle i ta ekonomska kriza na prvom mestu vraća ta osećanja među ljude. Istorija je dokaz da ekonomske krize stvaraju najpovoljnije tlo za takvu vrstu ludila.” – kaže Jasenko.

Iako je Asja Krsmanović prvi put pred beogradskom publikom, Jasenka Pašića na Danima Sarajeva gledamo peti put: “Volim da nastupam pred beogradskom publikom, pre svega jer je kao sarajevska, vrlo iskrena, lepo prati predstavu, lepo reaguje. Na svakom festivalu gostovati je uživanje, ali ja ovde volim igrati, posebno zbog ovog festivala koji je jako važan i tako malim koracima pravi ogromne korake u čišćenju odnosa između Beograda i Sarajeva.”

 

Maša Milutinović