“99% (Strah i bijeda Trećeg rajha)”

Nakon „1984“, Brehtovim delom „Strah i bijeda Trećeg rajha“ Sarajevski ratni teatar nastavlja repertoarski koncept angažovanog i aktuelnog teatra. Ovaj dramski tekst Bertolta Brehta govori o životu nemačkog naroda pod vladavinom Adolfa Hitlera, o rastućem nacizmu i poniženju ljudskog bića. Izjave svedoka i novinski članci iz tog vremena poslužili su kao osnovna građa za tekst.

Kako se fašističko-nacionalistička retorika sve glasnije čuje i nailazi na sve veću podršku među Evropljanima, sve je izvesnije da atmosfera u današnjem evropskom društvu počinje da liči na onu iz 1933. godine. Kako priča o Rajhu, ili ideji premoći jednog nad drugim očigledno nikada nije završena, ova predstava je pokušaj da upozorimo na pogubne posledice sleđenja naci-fašističke politike.

Uzrok i rešenje problema je čovek. Čovek koji sledi, koji se ne suprostavlja i ne buni. Nemački čovek je imao izbor, i glasao je za Hitlera. Mi danas imamo obavezu da, poučeni iskustvom Holokausta, ovom zlu kažemo NE! Reč je o ansambl predstavi u kojoj glumci igraju više uloga.

Režija: Nermin Hamzagić
Igraju: Snežana Alič, Amila Terzimehić, Alban Ukaj, Adnan Hasković, Jasenko Pašić, Amar Selimović
Scenografija: Tarik Musakadić, kostimografija: Kao Pao Shu, izbor muzike: Mirza Šišić, dramaturgija: Asja Krsmanović, grafički dizajn: Goran Lizdek

Jugoslovensko dramsko pozorište, scena „Bojan Stupica“, petak, 25. maj, 20.30 časova. Ulaznice po ceni od 600 dinara mogu se kupiti na blagajni JDP-a, Kralja Milana 50. Radno vreme blagajne: 10 – 13h  i od 18h do početka predstave; nedeljom od 18 časova do početka predstave. Telefon: +381 11 3061 957 / Dani Sarajeva