Sarajevska Vijećnica – simbol razaranja Sarajeva

Ovogodišnji program Dana Sarajeva počinje otvaranjem izložbe na Kalemegdanskom platou “Sarajevska Vijećnica, još jednom” autora Nedžada Mulaomerovića. Izložbu čine autentične fotografije – izgradnja Vijećnice, istorijski događaji u vezi sa Vijećnicom, fotografije razaranja Vijećnice, nacrti iz izvornog projekta s kraja 19. veka, kao i odabrani nacrti iz projekta obnove. Sav izloženi arhivski materijal je plod istraživačkog i stvaralačkog rada pri izradi projekta obnove na kome i Nedžad Mulaomerović radi.

Ovaj istorijski objekat u Sarajevu, koji je ranije zauzimao glavno mesto svih razglednica iz Sarajeva, danas je poznat kao simbol razaranja ovog grada u poslednjem ratu.

“Poznato je da je Sarajevska Vijećnica jedna od najreprezentativnijih građevina iz austrougarskog perioda na ovim prostorima i kao takva bila je lepo dekorisana – gipsarskim radovima, slikama… Enterijer je bio bogat” kaže Nedžad dok pokušava da objasni zašto je bio neophodan toliki vremenski period da se rekonstrukcija Vijećnice privede kraju.

“Nakon rata su naravno prioriteti bili drugačiji, a da bi se Vijećnica obnovila bilo je neophodno skupiti dosta sredstava, donacija i uopšte usuditi se da se tolike pare potroše na jedan takav objekat, a ne na škole, bolnice…”

Kada je 1992. godine Vijećnica spaljena bila je u funkciji Nacionalne biblioteke. Tada je uništeno preko 70% svih fondova biblioteke, sve međuspratne i krovne drvene konstrukcije, čelična kupola, gipsarski radovi, fasada… Nakon rekonstrukcije, čiji se kraj očekuje do 2014. godine ova nekadašnja biblioteka na obali Miljacke dobija novu ulogu.

“Vijećnica sa svojom strukturom i gabaritima više ne odgovara potrebama Nacionalne biblioteke, jer moderna biblioteka zahteva nešto sasvim drugo” tako da će ova građevina biti korišćena za potrebe gradske uprave, jedan deo će delimično zadržati ulogu biblioteke ali će i veliki deo biti “javnog karaktera”.

“Reprezentativni prostori – aula, centralni hol, svečana sala pa čak i podrum u kome će se nalaziti muzej razaranja Vijećnice – biće otvorenog tipa. Koristiće se za koncerte, izložbe… Čak će postojati i otvorena kafeterija.”

Nedžad Mulaomerović koji iz godine u godinu prisustvuje a neretko i učestvuje na Danima Sarajeva kaže da je podrška festivala obnovi Vijećnice “jedan logičan, normalan i zdrav potez”, ali priznaje da ne može biti objektivan zvog svoje uključenosti u realizaciju projekta.

Svečano otvaranje izložbe “Sarajevska Vijećnica, još jednom” počinje u utorak, 22. maja od 21h na Kalemegdanskom platou, a dostupna svim posetiocima će biti do 27. maja – do kraja ovogodišnjeg festivala.

Maša Milutinović