Dodela šeste nagrade festivala Dani Sarajeva

U petak, 15. maja, u Ustanovi kulture Parobrod u 13h dodeliće se nagrada Dana Sarajeva, koja se već šestu godinu za redom uručuje pojedincima i institucijama koji doprinose uspostavljanju trajne i miroljubive komunikacije i saradnje Beograda i Sarajeva.

Festival Dani Sarajeva u Beogradu u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava se od 2007. godine održavao kao podsećanje na početak opsade Sarajeva i reakcija na ćutanje zvaničnog Beograda o onome što se tokom rata dešavalo u glavnom gradu BiH. Tokom svih godina održavanja, Dani Sarajeva su postali mesto upoznavanja novih generacija mladih, koji grade nove odnose dva grada, zasnovane na razumevanju i preispitivanju naše bliske prošlosti.

Pre osam godina opsada Sarajeva je u domaćoj javnosti bila tema o kojoj se ništa nije znalo. Pre šest godina Dani Sarajeva su dobili podršku grada Sarajeva i grada Beograda, čiji su se predstavnici sastali u okviru festivala. Dani Sarajeva u svom nasleđu broje 23 odigrane predstave, 38 prikazanih filmova, 13 održanih debata, 17 koncerata i mnoge druge kulturno-umetničke manifestacije. Danas, osam godina nakon prvog festivala, sarajevski umetnici u Beogradu više nisu tabu. Našli su svoje mesto pred beogradskom publikom i redovni su gosti ovog grada. Zato od ove godine Dani Sarajeva menjaju svoj format. Festival se neće kao do sada održavati nekoliko dana u maju, već će Dani Sarajeva u Beogradu ubuduće trajati 365 dana u godini i dalje nesebično podržavajući mlade umetnike koji žele da rade na razmeni i da stvaraju neke nove veze.

Iako se Dani Sarajeva ovog maja neće održati u dosadašnjem festivalskom formatu, Inicijativa će i ove godine dodeliti nagradu Dana Sarajeva, čiji su prošlogodišnji laureati/kinje Borka Pavićević, Branko Cvejić i Jugoslovensko dramsko pozorište, Mirjana Karanović, Nataša Kandić i Biljana Srbljanović. Kao i do sada, nagrada će biti uručena u znak zahvalnosti onima koji su se protiv opsade borili onako kako su tada mogli a koji su nastavili da čuvaju sećanje na opsadu i više od dvadeset godina nakon rata.