Velija Hasanbegović

812572_605284306154005_1241753728_o

Velija Hasanbegović

Rođen 05.01.1976. u Foči. Odrastao u Višegradu, kojeg napušta 1992. godine jedva spašavajući život pred ratnim dejstvima, i odlazi u Sarajevo. Po završetku srednje škole počinje se baviti grafičkim dizajnom. Učestvovao je u grafičkom oblikovanju brojnih publikacija, knjiga, novina i časopisa, a od 2006. godine radi u marketinškoj agenciji Supermarket u Sarajevu na poziciji grafičkog dizajnera i fotografa.

Fotografija, kao umjetnički izražaj, medij i bijeg od stvarnosti (ali i porodično nasljeđe) je područje u kojem je Hasanbegović u kratkom periodu ostvario značajne rezultate.

Foto-monografija „Perućac“ je zbirka koju je Velija napravio u rodnom Višegradu, 2010. godine,  u vrijeme ekshumacije tijela ubijenih žrtava rata, među kojima  je zamalo i sam ležao.

Za ove fotografije Hasanbegović je osvojio Nagradu za umjetničku fotografiju 2012. ULUPUBiH. Zbirka „Perućac“ je bila izložena u Centralno-evropskom univerzitetu u Budimpešti (CEU) 2011. godine, gdje je i sam autor održao tematsko predavanje, te objavljena u Financial Times-u.
Zbirka fotografija „Perućac“ i „Hasija“ 2013 je postavljena u New Yorku u galeriji Wild Project teatra.

Velijine autorske fotografije su, pored domaćih i regionalnih, objavljivali i drugi eminentni kulturni časopisi: Theather der Zeit, Süddeutsche Zeitung, Financial Times.

Hasanbegović je radio kao oficijelni fotograf Internacionalnog teatarskog festivala MESS u Sarajevu, te je stalni saradnik portala Radiosarajevo.ba i Sarajevskog ratnog teatra (SARTR).

Izlagao je samostalno i u učestvovao u zajedničkim izložbama u BiH i na području ex-YU.

Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUPUBiH). Živi i radi u Sarajevu.

———–

Izložba BUNT Velije Hasanbegovića biće postavljena u Knez Mihailovoj ulici, od 13. do 22. juna 2014. godine.