Helverova noć – 16. jun

16. jun // 18h i 21h // Ustanova kulture Parobrod

Helverova noć, kao jedna od prvih realizovanih saradnji u polju kulture između Sarajeva i Beograda u periodu nakon rata, morala se naći na programu Dana Sarajeva. Ove godine, tačno je 10 godina od prvog igranja predstave Helverova noć na sceni Ateljea 212.

Beogradska publika imaće priliku da predstavu pogleda u dva termina – u 18 i 21 čas, u ponedeljak, 16. juna.

Karte se mogu napbaviti na blagajni Ateljea 212.

Helverova-noć-Kamerni-teatar-55-Sarajevo-3-550x366

Reditelj predstave Dino Mustafić govori o razlozima rada na ovoj predstavi: – Taj tekst mi je dala Mirjana Karanović. Bio sam na putu. Pročitao sam ga u 4 sata ujutru i on mi je, bukvalno, usled emocionalne žestine koju ima, ispao na patos. Pozvao sam Miru, probudio je i rekao: „Jedva čekam da ovo radimo u Sarajevu.“ Taj tekst poljskog autora pod pseudonimom nosi metafizičku jezu nadolazećeg fašizma. Napisan je 1934. u Nemačkoj, kada Nemci likvidiraju sve one koji „prljaju“ čistu germansku rasu i one koje spadaju u mentalno retardirane kao što je Helver. Karakteristika tih ljudi je da oni svet percipiraju emotivno, a ne intelektualno. U tome sam vidio zanimljivost tog komada, s tim da smo se odlučili na radikalnu intervenciju na kraju predstave. Pomajka Karla izvršava maltene ritualno ubistvo svog posinka, da bi sprečila da ga muče, a zatim otvara vrata stana nacistima da uđu. Opredelili smo se za dostojanstvo i integritet ljudskosti čoveka pred nacizmom. Opredelili smo se za ideju da možemo da pobedimo svoje strahove i izaberemo smrt kao opciju dostojanstva. U tekstu, Karla na kraju ima monolog u kome se obraća Bogu, ali mi nismo želeli nikakvog Boga, nikakav apsolut.

„Zašto uopšte Heverova noć? Između ostalog, za mogućnost nekog boljeg, humanijeg i spokojnijeg dana. Nekad. Za neke mirne snove, daleko od noćnih i dnevnih mora. Jer fašizam nije tek mučna pripovest daleke prošlosti. On je hronična boljka savremenosti. Tinja konstantno i u pogodnim uslovima otvara se u žive rane, bolne ožiljke, smrt.
Koliko je takvih, drugačijih Helvera, umiralo bezrazložno i još uvek umire u noćima pomračenja ljudskog uma. U noćima bezumlja. I to bez Karlina naručja, uspavanke i tableta milosrđa za poslednji san.
Ovo je predstava o Karli i Helveru i vratima otvorenim u tminu i stravu. Ovo je predstava o nama jer svaka je predstava o nama. Bilo bi dobro da barem u vlastitom ljudskom biću zatvorimo vrata, upalimo svetlost i probudimo Helvera dok je to još moguće. Da tako završimo ovu HELVEROVU NOĆ.“
Ljubica Ostojić, dramaturg

Ingmar Vilkvist
HELVEROVA NOĆ

REŽIJA: DINO MUSTAFIĆ
Dramaturg: Ljubica Ostojić
Scenograf: Kemal Hrustanović
Prevod, lektura i korektura: Farah Tahirbegović
Stručni konsultant: Prof. dr. Boro Đukanović
Inspicijent: Rade Jagličić

Igraju: MIRJANA KARANOVIĆ, ERMIN BRAVO

Više informacija o predstavi pronađite ovde.