Sarajevo Dingbats

14. jun // 18h // Ustanova kulture Parobrod

“Sarajevo Dingbats” je umetnički projekat kojeg sama autorka definiše kao priču u konstantnom razvoju. Ideja je od početnog specifičnog fonta slova u formi stilizovanih simbola Sarajeva, vremenom poprimila formu suvenira koji na svež i kreativan način slave identitet ovog grada.

Sarajevo Dingbats su predstavljeni na – torbama, neseserima, bedževima, majicama, magnetima, šoljama…

Projekat je dobitnik ovogodišnje Šestoaprilske nagrade (Grand Prix) na godišnjoj izložbi strukovnih Udruženja Bosne i Hercegovine – Collegium Artisticum u Sarajevu.

Aleksandra Nina Knežević je grafička dizajnerka iz Sarajeva, autor projekta Sarajevo Dingbats. Nini radovi se odlikuju čistom i savremenom idejom, jednostavno komuniciraju internacionalnim vizuelnim jezikom, a predstavljeni su kroz razigranu tipografiju i ilustraciju.

Za svoj rad primila je brojna međunarodna priznanja i nagrade, a radovi su objavljeni u mnogim časopisima specijalizovanim za umjetnost i dizajn (Communication Arts, Luezers Archive, Print, Typo, Fontmagazine…). 2010. godine uvrštena je među 200 najboljih svjetskih ilustratora (“Luerzer’s Archive: 200 Best Illustrators Worldwide 09-10).

U razdoblju 2006-2010. bila je predsjednica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH). Radi kao freelance designer i kao dizajner i ilustrator knjiga izdavačke kuće Buybook u Sarajevu.

Aleksandra Nina Knežević ovogodišnja je dobitnica Šestoaprilske nagrade Collegium Artisticum (Grand Prix), za radove iz oblasti grafičkog dizajna (Sarajevo Dingbats).