People of Sarajevo

14. jun // 18h // Ustanova kulture Parobrod

People of Sarajevo” je fotografski projekat fotografkinje Imrane Kapetanović, a inspirisan je projektom Humans of New York. Nastao je u novembru 2013. godine, a reč je o dokumentarnom fotografskom projektu gde se svakog dana na društvenoj mreži Facebook objavi po jedna fotografija i kratka priča, anegdota ili crtica iz života Sarajki i Sarajlija.

people of sa

Fotografijom i kratkom izjavom projekat daje pečat na ličnost koju prikazuje.
“People of Sarajevo” govori o poduhvatima mladih, hrabrih i perspektivnih ljudi. Priča sećanja starijih, ali i o tome šta najmlađi sugrađani i sugrađanke žele biti kada porastu, ali i o strancima koji su postali domaći.

Cilj projekta jeste da pokaže da u Sarajevu žive obični ljudi koji se bave neobičnim stvarima, imaju obične ali i neobične želje, hobije, interesovanja….

Imrana Kapetanović je fotografkinja iz Sarajeva. Od 2003. godine, kada je počelo njeno zanimanje za fotografiju, pa do danas, održala je četiri samostalne izložbe, učestvovala na preko 150 kolektivnih izložbi fotografija u Bosni i Hercegovini, Austriji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Andori, Kataru, Kini, Francuskoj, Holandiji, Turskoj, Irskoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Učesnica je regionalnih fotografskih projekata, kolonija i radionica, uključujući i letnji kamp Poetske fotografije u Rumuniji. Dobitnica je više nagrada za fotografiju.
Vlasnica je fotografskog Studija TNT i predsednica Udruženja FOTON. Članica je Asocijacije za umjetničku fotografiju u Bosni i Hercegovini (AUFBiH) i Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti u Bosni i Hercegovini (ULUPUBiH).