Predstava “Prst”

PrstDrama PRST mlade prištinske spisateljice Doruntine Bashe je pobednički tekst sa regionalnog konkursa Hartefakta za najbolji savremeni društveno angažovani dramski tekst za 2011. godinu. U saopštenju žirija u sastavu Selma Spahić (predsednica žirija, pozorišna rediteljka iz Sarajeva), Biljana Srbljanović (dramska spisateljica iz Beograda) i Shkelzen Maliqi (filozof i publicista iz Prištine), između ostalog, kaže se:

”Komad ‘’Prst’’ se izdvojio svojim dramskim potencijalom, visokim literarnim dometom i umetnički impresivnim tretmanom izuzetno osetljive tematike iz savremenog života u kojem se svi prepoznajemo. Komad imponuje stilom, lišenim svake patetike, sa tačnom dozom humora i ironije, u poetičnom tretmanu tragičnih posledica novije istorije našeg regiona’’.

Lišen bilo kakvih dnevno političkih atributa, ali duboko ukorenjen u albanskoj tradiciji, komad se bavi bolnim odnosom između majke i supruge čoveka nestalog u ratnim sukobima 1999. godine. Deset godina kasnije, nadajući se da se njihov muž, odosno sin, nekim čudom može vratiti, dve žene žive zarobljene u međusobnim optužbama, rivalstvu i borbi za moć, deleći pritom neizmernu bol za izgubljenom osobom i pokušavajući da se suoče sa istinom.

Predstavu “Prst” možete pogledati trećeg dana festivala, u sredu 15. maja u 20h u Bitef Teatru.