Otvoreni „Dani Sarajeva“ u Beogradu

Sedmi festival “Dani Sarajeva” počeo je juče u Beogradu, otvaranjem izložbe Jasminka Halilovića „Djetinjstvo u ratu“ i promocijom istoimene publikacije u Kulturnom centru Beograda. Ovo je prva knjiga koja istražuje kolektivno iskustvo odrastanja u balkanskim ratovima. Ona doprinosi razumevanju značaja mira, te istovremeno podseća na odgovornost odraslih da kreiraju bolji svet za decu.2013-05-13-Dani-Sarajeva_NK-70

“Posebno mi je drago što je Beograd prvi grad nakon Sarajeva u kojem će biti predstavljena publikacija ‘Djetinjstvo u ratu’. Mislim da je Beograd važno mjesto da razgovaramo o Sarajevu i opsadi Sarajeva, ovog puta kroz prizmu djetinjstva, odnosno odrastanja u ratu. Vjerujem da knjiga i izložba mogu biti doprinos dijalogu između dva grada, prevashodno zbog tačaka potencijalne samoidentifikacije kojih ima mnogo. Naprimjer, čunga lunga, nove cipelice za prvi razred škole, ili bukvar, odlike su svakog djetinjstva u regionu. U tom smislu očekujem da će mlade Beograđanke i Beograđani uz ovu knjigu i izložbu bolje nego ikad dosad razumjeti kroz šta su prolazili njihovi vršnjaci u Sarajevu,” kazao je Jasminko Halilović na promociji knjige “Djetinjstvo u ratu”.

Na otvaranju festivala govorili su Njegova ekselencija Nils Ragnar Kamsvåg, ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji, Mia David, direktorka Kulturnog centra Beograd, Ruba Velagić iz Inicijative mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine i Maja Mićić, direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Srbije.

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu izvedena je predstava “Bio je lijep i sunčan dan”, rediteljke Tanje Miletić- Oručević. Beogradska publika imala je priliku da vidi mozaik sećanja 78 građanki i građana Sarajeva na prvi dan opsade – 2. maj 1992. godine. U Bitef teatru izvedena je predstava “Izopačeni”, beogradskog reditelja Andreja Nosova.2013-05-13-Dani-Sarajeva_NK-89

U okviru filmskog programa, juče  je u Dvorani Kulturnog centra Beograd prikazan film sarajevkog oskarovca Danisa Tanovića “Cirkus Columbia” i dokumentarni filmovi studenata/kinja iz Beograda i Sarajeva. Posle projekcija odžana je debata o filmovima u kojoj su studenti predstavili zajednički rad u okviru “Sarajevo grad filma”.

Drugog dana u 18.30 u Kulturnom centru Beograda prošlogodišnja laureatkinja Mirjana Karanović uručiće nagradu festivala. Od 19 časova mladi iz Sarajeva i Beograda će na debati “Deca u ratu” otvoriti pitanje zašto mladi iz Beograda o opsadi Sarajeva koja se desila krajem 20. veka na samo 300 kilometara od Beograda još uvek malo ili gotovo ništa ne znaju.

Fotografije možete pogledati na Facebook stranici.