Drugi dan festivala “Dani Sarajeva u Beogradu”

Drugog dana festivala “Dani Sarajeva u Beogradu” u 18.30 časova u knjižari Pop Up Kulturnog centra Beograda biće dodeljena nagrada festivala. Organizacioni odbor “Dana Sarajeva” u prethodne tri godine dodelio je nagradu  Borki Pavićević, Branku Cvejiću i Jugosovenskom dramskom pozorištu i Mirjani Karanović. Nagrada je namenjena ljudima i institucijama koji doprinose uspostavljanju trajne i miroljubive komunikacije i saradnje Beograda i Sarajeva.

Nakon što prošlogodišnja laureatkinja uruči nagradu, u Kulturnom centru Beograda održaće se debata  “Deca u ratu”. Mladi iz Sarajeva i Beograda će otvoriti pitanje zašto se u Beogradu o opsadi Sarajeva koja se desila krajem 20. veka na samo 300 kilometara udaljenosti još uvek malo ili gotovo ništa ne zna.

Na debati će govoriti:

Sanin Milavić – glumac iz Sarajeva rođen 1979. godine;
Jasminko Halilović – autor publikacije “Djetinjstvo u ratu”, rođen 1988. godine;
Ruba Velagić – aktivistkinja Inicijative mladih za ljudska prava, rođena 1992. godine;
Jelena Ćuruvija Đurica – glumica iz Beograda.

U okviru filmskog programa u Dvorani Kulturnog centra Beograda drugog dana festivala biće prikazana dva filma sarajevske rediteljke Jasmile Žbanić – “Grbavica” u 19 časova i “Na putu” u 21 čas. Od 17 časova publika će moći da vidi “Priče iz tranzicije” – Ines Tanović: „Živi spomenik“,  Enes Zlatar Bure: „ZIKS“ ili „F43.1“, Timur Makarević: „Vaši i naši“.

Trećeg dana festivala biće predstavjena  inicijativa za uređenje Sebilj česme  od 13 časova, u kojoj će učestvovati aktivisti i aktivistkinje iz Beograda i Sarajeva. Sebilj česma na dnu Skadarlije replika je česme na Baščaršiji, koju je Sarajevo poklonilo Beogradu 1989. godine.

Pratite nas  i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.