U Beogradu predstavljeni šesti “Dani Sarajeva”

“‘Dani Sarajeva’ su doprineli premošćavanju jaza i saradnji onih predratnih i kasnijih generacija. Sigurno su dali jedan od najbitnijih doprinosa komunikaciji i saradnji Beograda i Sarajeva. Svakako su i razlog što se osećam kao domaći u Beogradu, u kom imam dosta prijatelja. Većina tih prijateljstava zapravo je nastala na nekim od ranijih festivala. Na ovogodišnjem festivalu deo sam predstava Selme Spahić ‘Hipermnezija’ i ‘Sumnja’. ‘Hipermnezija’ je od premijere na prošlim ‘Danima Sarajeva’ obišla veći deo regiona i ima lep festivalski život. Selma se nameće, ne samo u BiH, već i u regionu kao značajno pozorišne ime i jedna od najkvalitetnijih rediteljki”, rekao je sarajevski glumac Ermin Bravo na predstavljanju šestog festivala “Dani Sarajeva”, 16. maja u beogradskom “Medija centru”.

Festival se u Beogradu šesti put održava od 22. do 26. maja ove godine, u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava (Inicijativa), u znak sećanja na početak opsade Sarajeva.

“Festival je ove godine posvećen obnovi sarajevske Vijećnice, simbola i najvrednije građevine Sarajeva u istorijskom i arhitektonskom smislu. Nažalost, nakon opsade Vijećnica je postala i simbol uništavanja kulturnog nasleđa“, rekao je Dušan Lopušina iz Inicijative i naglasio da će sav prihod od karata prodatih na festivalu biti uložen u fond za rekonstrukciju Vijećnice.

“Dani Sarajeva” biće otvoreni 22. maja u 21 čas izložbom arhitekte Nedžada Mulaomerovića “Sarajevska Vijećnica, još jednom” na Kalemegdanskom platou. Izložbu čine autentične fotografije izgradnje i razaranja Vijećnice, istorijskih događaja koji se s njom dovode u vezu, nacrti izvornog projekta iz 19. veka, kao i projekta obnove.

Beogradska publika moći će da vidi, čuje i oseti važan deo ne samo sarajevske kulturne scene, već i regionalne – rezultate saradnje umetnika iz BiH, Srbije, ali i celog regiona, od kojih su neki na razne načine inicirani upravo susretima na “Danima Sarajeva”.

Premijeran nastup u Beogradu 26. maja će imati Sevdah Takht, novi bend majstora sevdaha Damira Imamovića, u kom su zagrebački perkusionista Nenad Kovačić i basista iz Beograda Ivan Mihajlović.

“U odnosu na ono na šta su ljudi navikli u Damirovom izrazu, Sevdah takht je u svakom slučaju nešto novo i drugačije, sevdah u modernijim aranžmanima. ‘Dani Sarajeva’ su zapravo kumovali našem poznanstvu i nastanku benda. Naši prvi snimci su u fazi miksa, a izdanje se može očekivati u septembru. Nastup u Domu omladine je prvi zvanični nastup Sevdah takhta, što mi je jako drago”, rekao je Ivan Mihajlović, beogradskoj publici poznat kao član sastava Svi na pod i Naked.

PR festivala Aida Alilović je istakla značaj “Dana Sarajeva” u obnovi veza dva grada:
“To se najbolje radi preko umetnosti i kulture, a festival je već stvorio platformu za novu regionalnu produkciju. Izuzetno mi je drago što sam deo ove manifestacije. Moj dolazak u Beograd iz Sarajeva desio se upravo kada su u toku bili prvi ‘Dani Sarajeva’, 2007. godine”.

Pored raznovrsnog teatarskog programa i koncerata, beogradsku publiku očekuju panel diskusije, izložbe i promocije.

Pozorišna predstava “Prst” kosovske spisateljice Doruntine Baše biće premijerno izvedena 24. maja u Bitef teatru. Ova drama proglašena je najboljom na konkursu Hartefakt fonda za savremeni društveno angažovani tekst. Predstavu je režirala Ana Tomović, a u glavnim ulogama su Vesna Mašić iz Sarajeva i Milica Stefanović iz Beograda.

U Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića će 25. maja biti otvorena izložba radova umetnice Šejle Kamerić „1395 dana bez crvene“, koju u sklopu festivala organizuje beogradski Muzej savremene umetnosti. Naziv izložbe i istoimenog filma (projekcija u Domu omladine, 23. maj) referiše na iskustvo kretanja i preživljavanja stanovnika Sarajeva tokom opsade, kada im je savetovano da ne nose upadljive boje koje bi skrenule pažnju snajperista.

Vidimo se i čujemo na festivalu!