“Sumnja” Kamernog teatra 55 u JDP-u

Predstava “Sumnja” nastala je prema tekstu američkog pisca Džona Patrika Šenlija. Radnja je smeštena u katoličku školu njujorškog Bronksa, 1964. godine. Direktorka škole, sestra jednog učenika, posumnja da sveštenik ima neprimeren odnos s jednim učenikom.

Tekst se na određeni način bavi lažnim optužbama, ali i zloupotrebom pozicije u crkvenoj ili bilo kojoj drugoj verskoj hijerarhiji. S druge strane, bavi se i sumnjom da se i mi zapravo bojimo.

“Važno mi je da se tekst može rezonirati i u bosansko-hercegovačkom društvu, iz pozicije zloupotrebe moći na bilo kojem hijerarhijskom nivou vlasti, bilo verskom, političkom ili nekom drugom”, rekla je rediteljka Selma Spahić.

Šenli je za tekst “Sumnja” dobio dve najprestižnije svetske nagrade za dramu 2005. godine – Pulicerovu nagradu i nagradu “Toni”, koja je pozorišni pandan filmskom “Oskaru”. Predstava u produkciji Kamernog teatra 55 i Udruženja umjetnika “Kontakt”.

Režija: Selma Spahić Scenografija: Mirna Ler Kostimografija: Sanja Džeba Dramaturgija: Aida Pilav Uloge: Tatjana Šojić, Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Jelena Kordić.

Jugoslovensko dramsko pozorište, scena “Bojan Stupica”, sreda, 23. maj, 20.30h. Ulaznice po ceni od 600 dinara mogu se kupiti na blagajni JDP-a, Kralja Milana 50. Radno vreme blagajne: 10 – 13h  i od 18h do početka predstave; nedeljom od 18 časova do početka predstave. Telefon: +381 11 3061 957 / Dani Sarajeva