Sevdah Takht – novi bend Damira Imamovića

Nakon vrlo uspešnog solo projekta i vlastitog Trija, Damir Imamović pravi značajan iskorak s novim bendom koji se zove Sevdah Takht Damira Imamovića.

Takht” je nekada bilo ime za male, kamerne sastave koji su putovali Sredozemljem i svirali tradicionalnu muziku celog podneblja. Naziv “takht” persijskog je porijekla i označava “pozornicu”, “postolje”, “dasku”, “tron”. U savremenoj upotrebi mogli bismo
ga prevesti kao “pozornicu za nastup benda” ili kao “tačku gledišta”.

U našem jeziku naziv je sačuvan u idiomatici, npr. “tahta” je daska, “tahtali” znači ravno, što nas direktno asocira na jedno od najvažnijih muzičkih izvorišta sevdaha: na tzv. ravnu ili poravnu pesmu.

Današnji Sevdah Takht Damira Imamovića poziva se na tradiciju bendova koji prelaze granice trenutno aktuelnih žanrova i uče iz različitih tradicija. Nakon dva uspešna CD-a s vlastitim Damir Imamović Triom, kao i dva solo CD-a, Imamović sa svojim novim
bendom pravi iskorak u jednom novom shvatanju sevdaha kao muzičkog žanra koji se zasniva na neprestanom učenju i istraživanju.

Pored Imamovića, Sevdah Takht čine:

Nenad Kovačić (r. 1982. g., Zagreb, Hrvatska) – Perkusionista i istraživač ritma, s višegodišnjim iskustvom u bavljenju balkanskim ritmovima. U Zagrebu vodi vlastitu školu afričkih ritmova koje je učio od najvećih živih majstora zapadnoafričke muzike. Aktivan je kao autor muzike za pozorište i film. Svira u bendovima Afion, Antenat, Naš mali Afro Bend.

Ivan Mihajlović (r. 1980. g., Kladovo, Srbija) – Jedan od najinteresantnijih mladih basista i autora na beogradskoj muzičkoj sceni. Svira u bendovima Naked, SviNaPod, Menson Benson, Plava kuća. Nekoliko godina se usavršavao u SAD. Autor je muzike za filmove i pozorišne predstave.

Dom omladine Beograda, subota, 26. maj, 23.55h. Ulaznice po ceni od 500 dinara mogu se kupiti na blagajni Doma omladine  (radno vreme ponedeljak-subota, od 10 do 22h, danima kada su na programu koncerti radi do 24h, Makedonska 22/IV, 011 3248 202) i svim prodajnim mestima Eventima / Dani Sarajeva