Sarajevsko predstavljanje šestih “Dana Sarajeva”

(SARAJEVO, 11. maj 2012) U organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava od 22. do 26. maja 2012. u Beogradu će se šesti put održati festival «Dani Sarajeva». Nastao 2007. kao podsećanje na početak opsade Sarajeva, festival će i ove godine u pet dana predstaviti brojne sarajevske predstave, izložbe, koncerte i promocije.

Pored naglašenog teatarskog programa, posebno mesto u programu ovogodišnjeg festivala imaju i panel-diskusije koje će se baviti odnosom Beograda prema 20 godina od početka opsade Sarajeva, odnosom prema kulturnim dobrima i slobodom umetnika u političkom angažmanu.

Direktorka Inicijative u BiH, Alma Mašić, podsjećajući na dvadesetu godišnjicu od početka opsade Sarajeva istakla je koliko organizacija ovakvog festivala time dobija na značaju jer je još uvek važno i potrebno govoriti o opsadi. Prema mišljenju Dušana Lopušine, iz Inicijative u Srbiji, Dani Sarajeva su izrasli u značajno mesto susreta i priče o odnosima dva grada i dveju zemalja. «Posebno nam je važno što će ovogodišnji festival otvoriti izložba «Sarajevska Vijećnica, još jednom», koja je simbol stradanja i Sarajeva uopšte», najavio je Lopušina i istakao da će se ukupan iznos od prodatih ulaznica usmeriti u fond za obnovu Vijećnice.

Nedžad Mulaomerović, projektant obnove sarajevske Vijećnice objasnio je kako je izložba prilika mladim naraštajima da vide kakva je Vijećnica bila i kakva će uskoro izgledati, podsećajući da je to najvrednija građevina u Sarajevu iz austro-ugarskog perioda i jedan od najznačajnijih sarajevskih spomenika.

U okviru festivala 24. maja u Bitef teatru premijeru će imati predstava “Prst” kosovske spisateljice Doruntine Baše u režiji Ane Tomović. U glavnim ulogama su Vesna Mašić iz Sarajeva i Milica Stefanović iz Beograda. Ova drama proglašena je najboljom na konkursu Hartefakt fonda za savremeni društveno-angažovani tekst, a nastala je u koprodukciji sa Kamernim teatrom 55 iz Sarajeva.

Pored izvedbe «Hipermnezije» koja je, nakon što je zatvorila prošle “Dane Sarajeva” u međuvremenu ostvarila značajan regionalni uspeh, iz Sarajeva stižu predstave SARTR-a «1984.» Benjamina Bajramovića i Jasenka Pašića i «99% (Strah i bijeda Trećeg rajha)», Nermina Hamzagića, te iz Kamernog teatra 55 «Sumnja», Selme Spahić i «Šta smo to učinili» Dina Mustafića.

«Rado se odazivamo pozivima Inicijative mladih za ljudska prava i iz Sarajeva i iz Beograda jer duboko cenimo njihov rad», istakao je Dragan Jovičić, direktor Kamernog teatra 55 naglašavajući koliko je važno baviti se istinom u današnjem vremenu kada ona nije na ceni.

Premijeran nastup u Beogradu 26. maja imat će Sevdah Takht, novi bend Damira Imamovića, a Almir Imširević će se kao prozni pisac predstaviti beogradskoj publici. Sarajevski i beogradski glumci će u Ateljeu 212 čitati priče iz njegove knjige «Strana 212».

«Prevažno je da Sarajevo i Beograd kontinuirano razgovaraju i to upravo o onome u čemu se ne slažemo», prokomentarisao je Imširević poredivši odnos ova dva grada sa tzv. fantomskim bolovima. «Čini mi se da Sarajevo i Beograd već 20 godina osećaju upravo te fantomske bolove i zbog toga je važno da priroda odnosa ova dva grada bude puno drugačija i bolja», zaključio je Imširević.

U svojstvu učesnice panela o odnosu prema kulturnim dobrima, Denisa Sarajlić-Maglić, zamenica ministra za civilne poslove, istakla je kako će na debati posebno govoriti o problemima sa kojima se naša zemlja sreće u ovom kontekstu, posebno u vezi sa sedam institucija kulture od državnog značaja te će razmenom iskustva sa kolegama ovoj tematici dati i regionalnu dimenziju.

Una Bejtović