Sarajevo Drum Orchestra u Blow up-u 23. maja

U beogradskom klubu “Blow up” u sredu, 23. maja od 23 časa nastupiće Sarajevo Drum Orchestra.

„Sarajevo Drum Orchestra“ je kao sastav „Sarajevo Percussion Group“ oformljen 1997. godine, zahvaljujući djelovanju britanske organizacije “Community Music Sarajevo“ predvođene Simon Glinn-om i Bennet Hogg -om, koja je između ostalog podučavanjem, pružanjem prostora i mogućnosti rada na dobroj muzičkoj opremi i instrumentima dala jedan od važnih podsticaja inicijativi tadašnjih mladih muzičara, koji danas nose bitne bendove na sceni, da se izgrade i krenu ozbiljno baviti muzikom kao svojom profesijom.

Vođa sastava, bubnjar i perkusionista Petar Vilk iz Velike Britanije i basista Zlatan Avdić, daju prve časove na afričkim udaraljkama zainteresovanim muzičarima iz Sarajeva i Mostara. Vremenom članovi sastava stiču postaju asistenti vođenja muzičkih i kreativnih radionica na udaraljkama, održavajući muzička predavanja širom Bosne i Hercegovine koristeći muziku kao alat spajanja mladih u podeljenim regijama i asistiranja pri muziko terapiji licima koja imaju posebne potrebe. Neprekidni rad, napredna muzička iskustva donose vlastita muzička dela utemeljena na ritmovima poreklom iz Afrike.

Nakon otvaranja Muzičkog centra Pavarotti u Mostaru, na kojem sastav nastupa za uvažene goste Lucianno Pavarotti, Bono Vox i Zucchero, Eugeen Skeef, umetnički direktor i britanski perkusionista poreklom iz Afrike, poziva sastav na dugoročnu saradnju. Bend nastavlja izučavanje ritmova sa drugih kontinenata, asistira i vodi časove na udaraljkama i beleži sve veći broj značajnijih nastupa, predstavljajući se kao Sarajevo Drum Orchestra.

Grupa pravi nesvakidašnje performanse koristeći dramske, plesne i elemente vatre i žongliranja, obrazovane na predavanjima Roxane Pope, umetnice modernog plesa i istaknutog vokala sa tradicionalnim napevima na prvom živom izdanju. Muzička predavanja i nastupi grupe uvrštavaju nove članove bubnjare i perkusioniste, da bi na vrhuncu uspešne saradnje sa Pavarotti centrom brojala desetak muzičara.

Prva muzička turneja u Holandiji 1998. počinje sa nastupom na svetskoj mirovnoj konferenciji u Hagu, sa južnoafričkim horom Victory Songoba pred svim svetskim mirovnim zvaničnicima. Potom značajan nastup i snimanje prvog živog albuma predstavljenog na konferenciji, pod vodstvom Pitera Vilka na svetskom perkusionističkom sajmu u Rotterdamu.

Kao ostatak turneje usledili su koncerti po manjim mjestima i predavanja u raznim školama i centrima za lica koja čekaju odobrenje za ulaska u Holandiju, zahvaljujući oraganizatoru Martin Past-u i pozivom svetske organizacije War Child. Organizacija War Child, utemeljena u Velikoj Britaniji i Holandiji, održava celokupno delovanje muzičkog centra Pavaroti i jednako angažuje članove sastava da sedmično posećuju manja mesta poput Stoca i Ljubinja i održavaju muzička predavanja na udaraljkama širom tada podeljene BiH.

Saradnja traje 8 godina i posredstvom nje su se redovno održavali seminari profesorima srednjih škola u Hercegovini na temu kreativnijeg pristupa muzičkom predavanju, sadržajne muzičke, umetničke, dramske i plesne radionice u centru za slepa i slabovidna lica u BiH i više centara za lica sa posebnim potrebama u Pazariću i Sarajevu.

Veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, profesor i dekan muzičke akademije u Edinburgu, Škotska, poziva sastav na saradnju i predvodi muzičare iz BiH, Velike Britanije i Balkana na muzičkim, dramskim i terapijskim predavanjima u Puli sa licima sa posebnim potrebama iz BiH i Hrvatske, održavajući seminare iz muziko-terapije i zvuka i producirajući priredbe sa svim učesnicima.

Zatim, svojim prvim masivnim samba maršom Sarajevo Drum Orchestra u Italiji predvodi 80.000 mirovnih aktivista na ruti Peruđa-Asizi i predstavlja se svojom muzikom predstavnicima 200 naroda na mirovnoj sednici UN u Peruđi 1999.godine. Na dalje, koncerti na regionalnim festivalima, muzički susreti i „jamming“ sa DJ grupe „U2“, Howie B, na Efm studentskom radiju i vokalom grupe „Massive Attack“ i basistom Trence Terrence u muzičkom centru Pavarotti, poziv na saradnju sa Kojom iz grupe „Disciplina kicme“ nakon prvog nastupa na EXIT summernoise festivalu, saradnja sa priznatim BiH umetnicima kao što su Adi Lukovac i Ornamenti, Konvoj i komercijalnijim umetnicima kao što su Dino Merlin, Hari Mata Hari i drugi.

Sa povratkom Pitera Vilka u Veliku Britaniju 2000. godine, grupu nastavlja voditi Gordan Kranjčić i nastupa višegodišnja saradnja sa Musicians Without Borders iz Holandije na temelju koje se ustanovilo istoimeno domaće udruženje i jaka potpora grupi Sarajevo Drum Orchestra , posredstvom koje se postiže usavršavanje u tehnikama vođenja muzičkih radionica od priznatih holandskih umetnika i usavršavanje tehnike sviranja na master časovima na afričkim, brazilskim i afro-kubanskim udaraljkama od strane predavača sa World Music akademije u Alkmaaru, Chriss Coley-a i vrhunskih perkusionista poput Sherwin Kirindongo-a i bubnjarske škole Ceasar Ziderwijk-a iz grupe Golden Earring.

U potrazi za vlastitim autentičnim world music izražajem, ukorenjenim u tradicionalnim brazilskim, afričkim, azijskim i balkanskim zvukovima i ritmovima udaraljki, muzičari Sarajevo Drum Orchestra kombinuju stilove i eksperimentišu dopunjavajući ansambl na udaraljkama sa klasičnom ritam sekcijom, duvačkim instrumentom digeridoo te elektronskim zvukovima klavijatura i percussion modula, beležeći nova živa muzička izdanja u vlastitom aranžmanu.

Muzičari iz Sarajevo Drum Orchestra rade na više komercijalnih, teatarskih, društvenih, sportskih i humanitarnih projekata u regionu kao celokupni sastav ili su često u pratećim bendovim na turnejama drugih renomiranih muzičkih umetnika ili jednako angažovani na studijskom snimanju.

Sarajevo Drum Orchestra izvodi vlastita muzička dela na muzičkim festivalima, privlači pažnju na različitim svečanostima, manifestacijama i paradira na ulicama gradskih međunarodnih karnevala. Takođe, članovi Sarajevo Drum Orchestra su sa ranim i čestim nastupima još od 1999. godine na bosanskohercegovačkoj klupskoj sceni utemeljili muzički performans uživo na udaraljkama sa elektronskom muzičkom podlogom koju stvara DJ, kao Gogo percussion – live act.

Sarajevo Drum Orchestra & Genetic Grooves Guru

– dj set & live guitar/percussion act –
muhamed trnka – dj, guitar
gordan kranjcic – percussion
robert kranjcic – percussion

Sreda, 23. maj, 22 časa, Blow up, Bulevar despota Stefana 36a / Dani Sarajeva