Premijernim nastupom Sevdah takhta zatvoreni šesti “Dani Sarajeva”

Šesti festival “Dani Sarajeva” zatvoren je sinoć premijernim, ponoćnim nastupom sastava Sevdah takht Damira Imamovića u velikoj sali Doma omladine Beograda.

Dvoipočasovni koncert majstora sevdaha i improvizacije Damira Imamovića, perkusioniste Nenada Kovačića i basiste Ivana Mihajlovića ispraćen je gromoglasnim aplauzima u punoj sali Doma omladine.

Zajednička potreba za istraživanjem, učenjem i stvaranjem okupila je trojicu muzičara iz Sarajeva, Zagreba i Beograda. Pesme iz tradicije sevdaha maestralno su, zaigrano i energično izvedene – Imamovićeva gitara na momente je zvučala kao tradicionalni instrument saz, bas je preuzimao ulogu gitare, dok su neobični zvuci perkusija davali i ritam i melodiju.

U Ateljeu 212 juče je predstavljena knjiga “Strana 212”, zbirka kratkih priča sarajevskog dramskog pisca Almira Imširevića, čije su odlomke čitali Tamara Krcunović i Aljban Ukaj (Alban Ukaj).

Sarajevski Kamerni teatar 55 potom je na velikoj sceni Ateljea 212 izvedbom komada “Šta smo to učinili” izazvao oduševljene reakcije publike. Predstava u režiji Dina Mustafića na direktan način govori o tabuiziranim odnosima unutar porodice. Prožeta je i ličnim razmišljanjima glumačkog ansambla, u nameri da preispita koliko je budućnost već određena našom prošlošću.

Tokom petodnevnog festivala, beogradska publika imala je priliku da vidi pet pozorišnih predstava, koncerte i filmove. U okviru manifestacije, održane su i dve panel diskusije, nekoliko izložbi i promocija.

Celokupan prihod od karata prodatih na ovogodišnjim “Danima Sarajeva” upućen je fondu za rekonstrukciju sarajevske Vijećnice, simbola Sarajeva koji je nakon granatiranja tokom opsade postao i simbol uništavanja kulturnog nasleđa.

Glumica i pedagoškinja Mirjana Karanović ovogodišnja je laureatkinja nagrade festivala „Dani Sarajeva“, koja se treću godinu zaredom dodeljuje osobi ili instituciji koja doprinosi zbližavanju i jačanju saradnje Beograda i Sarajeva.

Od 2007. godine „Dane Sarajeva“ svakog maja u Beogradu organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava, kao podsećanje na početak opsade Sarajeva i reakciju na ćutanje zvaničnog Beograda o onom što se tokom rata dešavalo u glavnom gradu BiH.