Otvoreni „Dani Sarajeva“ i izložba „Sarajevska Vijećnica, još jednom“

“Izložba ‘Sarajevska Vijećnica, još jednom’ predstavlja i poziv da posetite Sarajevo, a uskoro i obnovljenu Vijećnicu. Ova palata u srcu Baščaršije najreprezentativnija je građevina iz doba Austro-Ugarske na našim prostorima i najvredniji kulturni spomenik Sarajeva. Kao primer neo-maurskog stila, romantizma i istoricizma, reperni je objekat grada u poslednjih sto godina. Njene osnovne stilske elemente postavio je arhitekta Aleksandar Vitek, a gradnju je završio 1896. godine Ćiril Metod Iveković. Godine 1949. menja se njena funkcija – u njoj se razvija Akademija nauka i umjetnosti, Nacionalna i univerzitetska biblioteka. U noći između 25. i 26. avgusta 1992. godine direktnom artiljerijskom paljbom uništen je spomenik i biblioteka sa fundusom od više od dva miliona knjiga. Autori obnove nastoje da rekonstruišu zgradu po originalnim nacrtima, rekao je arhitekta Nedžad Mulaomerović, autor izložbe kojom je 22. maja na Kalemegdanskom platou u Beogradu otvoren šesti festival “Dani Sarajeva”.

“Godine 2007, kada su ‘Dani Sarajeva’ počeli želeli smo da otvorimo priču o opsadi Sarajeva. Kako je festival rastao iz godine u godinu, rasla su naša očekivanja i odgovornost za ono što želimo da postignemo. Na nama je i danas da pričamo o opsadi, ali i da inspirišemo, provociramo, otvaramo nove teme i podsećamo na ono što se Sarajevu desilo od 1992. do 1995, obnavljamo veze zbog Sarajeva i Beograda u godinama pred nama. Ovo je trenutak kada ćemo sa onog neizbežnog ‘zašto nismo više učinili juče’ sebi postaviti pitanje šta ćemo konkretno da uradimo sutra, kada festival i kroz ovu izložbu i prikupljanje sredstava za obnovu Vijećnice želi da pruži nešto konkretno Sarajevu. ‘Dani Sarajeva’ žele da stvore prostor da mladi, umetnici, građani rade jedni sa drugima i jedni zbog drugih. Nadamo se da će taj duh festivala nastaviti da traje i nakon ovih pet dana”, kazala je Maja Mićić, direktorka Inicijative mladih za ljudska prava.

Iste večeri, pozorišna predstava “Hipermnezija” napunila je Bitef teatar. Ekipa predstave je u Beograd stigla sa upravo završenog Festivala BH drame u Zenici, gde je osvojila glavnu nagradu za najbolju predstavu u celini, specijalnu nagradu Stručnog žirija za dramaturški rad i nagradu Žirija novinara za najbolju predstavu.

U punom CZKD-u izvedena je predstava “1984” Sarajevskog ratnog teatra, u režiji Jasenka Pašića i Benjamina Bajramovića. Pašić je naglasio da je cilj predstave da kritikuje mehanizme koji utiču na kolektivno mišljenje ljudi, a ne da upozorava na “crne dane” kakvi se mogu videti u Orvelovom delu.

Prvi dan festivala zatvorili su nastupi mladog sarajevskog alternativnog rok benda Billy Andol i DJ-a Irmina Imamovića u Kulturnom centru “Grad”.

Izložba “Sarajevska Vijećnica, još jednom” biće otvorena do 27. maja 2012. godine.