Otvaranje festivala i izložbe „Sarajevska Vijećnica, još jednom“

Festival “Dani Sarajeva”, koji se u Beogradu šesti put održava od 22. do 26. maja ove godine, biće svečano otvoren izložbom „Sarajevska Vijećnica, još jednom“ u utorak, 22. maja u 21 čas na Kalemegdanskom platou u Beogradu.

Na otvaranju će govoriti:

Nedžad Mulaomerović, arhitekta, autor izložbe “Sarajevska Vijećnica, još jednom”
Aida Alilović, PR festivala,
Maja Mićić, direktorka Inicijative mladih za ljudska prava.

Beogradsku publiku očekuje bogat i raznovrstan teatarski program, koncerti, panel diskusije, izložbe i promocije. Obnova veza dva grada jedan je od razloga postojanja “Dana Sarajeva”, a ove godine festival je posvećen obnovi Vijećnice, simbola glavnog grada BiH.

Publika će moći da vidi, čuje i oseti važan deo ne samo sarajevske kulturne scene, već i regionalne – rezultate saradnje umetnika iz BiH, Srbije, ali i celog regiona, od kojih su neki na razne načine inicirani upravo susretima na “Danima Sarajeva”.

Izložbu “Sarajevska Vijećnica, još jednom” čine fotografije (izgradnje i razaranja Vijećnice, istorijskih događaja u vezi sa Vijećnicom), nacrti iz izvornog projekta s kraja 19. veka, kao i odabrani nacrti iz projekta obnove. Sav izloženi arhivski materijal je plod istraživačkog i stvaralačkog rada pri izradi projekta obnove. Izložba će trajati do 27. maja 2012. godine.

Celokupan prihod od karata prodatih na festivalu biće doniran za rekonstrukciju Vijećnice, zgrade koja je postala i simbol uništavanja kulturnog nasleđa, nakon što je granatirana i spaljena tokom opsade.

Premijeran nastup u Beogradu 26. maja imaće Sevdah Takht, novi bend Damira Imamovića, sa kojim pravi iskorak u shvatanju sevdaha kao žanra koji se zasniva na neprestanom učenju i istraživanju. Pored Imamovića, bend čine zagrebački perkusionista Nenad Kovačić (Antenat, Afion…) i jedan od najinteresantnijih mladih basista na beogradskoj sceni Ivan Mihajlović (Naked, Svi na pod…).

U Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića će 25. maja biti otvorena izložba radova umetnice Šejle Kamerić „1395 dana bez crvene“, koju u sklopu festivala organizuje beogradski Muzej savremene umetnosti. Naziv izložbe i istoimenog filma (projekcija u Domu omladine, 23. maj) referiše na iskustvo kretanja i preživljavanja stanovnika Sarajeva tokom opsade, kada im je savetovano da ne nose upadljive boje koje bi skrenule pažnju snajperista.

Od 2007. godine “Dane Sarajeva” svakog maja u Beogradu organizuje Inicijativa, kao podsećanje na početak opsade Sarajeva i reakciju na ćutanje zvaničnog Beograda o onom što se tokom rata dešavalo u glavnom gradu BiH. Program festivala je u prilogu.

www.facebook.com/dani.sarajeva.beograd,

twitter.com/#!/DaniSarajeva