“No name” / “Bez naziva” 23. maja u CZKD-u

Reč autorke Žuli Biro (Julie Biro)

Tokom ovog dokumentarnog filma, pratim fotografa Milomira Kovačevića – Strašnog. Otkad je napustio Sarajevo, živi u Parizu. Kovačević je tih čovek. On je onaj ko obično fotografiše i ne voli da priča o sebi i nedavnoj prošlosti.

Zbog toga sam uronila u njegov rad, sačinjen od kolekcija: pariska groblja, ljudi koji igraju šah, prijatelji u kafanama, ali takođe i najbolji suveniri njegovih bosanskih prijatelja, koji svi žive u Parizu.

Kroz neke od njegovih slika suočavam se sa sećanjima na rat i egzil njegovih bosanskih prijatelja. Jedan od njih, Miro Šehić, objašnjava zašto je odabrao ovaj suvenir za izložbu fotografija.

Takođe pratim Kovačevića dok radi: fotografiše u kafani ili na groblju, razvija fotografije u laboratoriji, pokazuje neke od slika dok priča o njima i čita tekst na bosansko-hrvatsko-srpskom jeziku, koji je napisao za jednu od svojih izložbi u Srbiji.

Ponekad, prošlost se pojavljuje. Kroz posmatranje slika načinjenih na sarajevskom groblju za vreme rata, pojavljuju se neki grobovi sa NN natpisom na spomeniku. Ovo je takođe deo njegove lične istorije.

Namera

Dok sam svaki dan pratila tihog sarajevskog fotografa koji živi u Parizu od kraja rata u BiH, pitam se: kako možemo da preživimo katastrofu?

O autorki

Žuli je diplomirala istoriju u sociologiji. Bila je na čelu jedne NVO za Balkan deset godina i provela dosta vremena uronjena u eks-jugoslovenske stvarnosti. Putujući i deleći vreme i emocije sa različitim ljudima, daleko od glavnih gradova, osetila je jaku želju da napravi film. “No name” je njeno prvo iskustvo tog tipa. Ovaj polučasovni dokumentarac načinjen je tokom obuke za pravljenje filmova u Parizu, od oktobra do decembra 2011. godine.

Centar za kulturnu dekontaminaciju, Birčaninova 21, subota, 26. maj, 13 časova, pre panela. Ulaz je besplatan