Izložba “Moda pod opsadom”

”Posle svakodnevnog posla fotografisanja srušenih objekata, poginulih i ranjenih ovo je bio jednostavno jedan način, da ne kažem relaksacije, način da se možda na trenutak zaboravi ono najgore i da se pokuša napraviti nešto kreativno u haosu koji je tada vladao. Fotografisano je na skoro svim lokacijama u Sarajevu, imali ste neverovatan prizor gdje god da ste se okrenuli”, rekao je Slobodnoj Evropi Dejan Vekić, jedan od fotografa izložbe “Moda pod opsadom”.

Izložba obuhvata fotografije modnih kreacija Amne Kunovac- Zekić, nastale u periodu 1994/95, iz njene lične arhive i arhive Dejana Vekića. Druga dva autora fotografija su Aćif Hodović i Wolfgang Bellwinkel.

Izložbu će predstaviti Nihad Kreševljaković, umetnički direktor “Modula memorije” i direktor SARTR-a:
“Fotografije koje ćemo predstaviti dočaraće ono što se čini nespojivim: modu i rat, lepotu i užas, radost i strah, kreaciju i razarenje, smrt i život – konačno”.

Fotografije su neiscenirane a sve oko modela, ma koliko izgledalo čudno, bio je tadašnji prirodni ambijent, jeziva svakodnevnica. Ovo nisu uobičajne modne fotografije, one su zabeležena i zauvek dokumentovana čežnja za normalnim.

Amna Kunovac-Zekić – modna dizajnerka i kostimograf, u ratnom Sarajevu kreirala je i proizvodila unutar brenda “Fashion made in Sarajevo”. Na ulicama opkoljenog i granatiranog grada, snimala je reklamne kampanje sa manekenkama modne agencije “Front”. Bio je to bunt, silna volja da se stvara uprkos razaranju.

Izvučene iz arhiva nakon toliko godina, prvi put viđene su fotografije manekenki, odevenih u Amnine kreacije, snimane na gradskim ruševinama, pored oštećenih tramvaja, UN-ovih vojnika, tenkova. Izložba u SARTR-u uzburkala je tužno sećanje na ratnu patnju, ali i, s druge strane, otkrila lepšu stranu proživljenog burnog vremena.

“Tada su pozorišne predstave, koncerti i baletne izvedbe, pa tako i modne revije bili simbol otpora, individualni odbrambeni mehanizam, dokaz da nismo klonuli duhom”, komentariše Amna Kunovac-Zekić.

Tadašnje manekenke agencije “Front”, od kojih danas nijedna nema veze sa manekenstvom, bile su: Alma Ferović, Sandra Ozimica, Šejla Kamerić, Adisa Vrabac, Maja Teftedarija-Memija, Bojana Moldovan, Lejla Karkelja i Dunja Galineo-Kajević.

24. maj, četvrtak, 16.45h, Centar za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21), od 18h u restoranu “Od usta do usta”, Pariska 3