“Hipermnezija” 22. maja u Bitef teatru

‘’Svi veruju da im je mišljenje o politici utemeljeno na razumu, iako su u stvarnosti ta mišljenja utemeljena u djetinjstvu, pre nego što smo i shvatili šta se događa. Odrastao čovek je dete koje je patilo.’’ N.Huston

Predstava ”Hipermnezija” u režiji Selme Spahić, prva je koprodukcija Hartefakt fonda i beogradskog Bitef teatra. Premijerno je izvedena 7. maja 2011. godine u okviru festivala Dani Sarajeva.

Predstava je dokumentarnog karaktera i analizira prećutano u procesu odrastanja osmoro glumica i glumaca iz Sarajeva, Beograda i Prištine, u isto vreme, oslikavajući strahote ratova devedesetih godina, vremena u kome su stasavali protagonisti Maja Izetbegović, Tamara Krcunović, Jelena Ćuruvija-Đurica, Milica Stefanović, Ermin Bravo, Alban Ukaj, Sanin Milavić i Damir Kustura.

Predstava je izvedena na scenama u regionu. Pored Beograda, igrana je u Sarajevu, Zenici, Podgorici, Banjaluci, Prištini. Učestvovala je na festivalima BITEF 2011, MESS 2011 gde je dobila glavnu nagradu međunarodnog žirija kritike.

Predstava u maju učestvuje i na festivalu bosanskohercegovačkog teatra u Zenici, potom na festivalu Sterijino pozorje, dok u junu predstavlja region na prestižnom evropskom festivalu NEW PLAYS FROM EUROPE u Visbadenu.

Hipermnezija je pojačana sposobnost pamćenja određenih događaja. Pojačana sposobnost pamćenja je najćešće povezana sa afektivno obojenim stanjima (izrazito ugodna ili neugodna iskustva). U životu često želimo da zaboravimo neke neugodne situacije iz svojih života, ali nam to otežavaju intenzivne emocije koje prate naša sećanja…

Kada je počinjala pripreme za rad na ovoj predstavi, rediteljka Selma Spahić je uputila molbu poznanicima da napišu pismo u kome saopštavaju bliskoj osobi nešto što nikada nije rečeno, što inače nikada ne bi izgovorili. Ogromna većina ovih pisama je bila upućena roditeljima. Odatle i ideja da, ako već radimo predstavu o stvarima koje smo prećutali, to mora biti predstava o porodici, odnosu prema roditeljima, onome što nas je odredilo u periodu odrastanja i presudno uticalo na formiranje našeg identiteta.

‘’Predstava ima namjeru da bude vrlo direktna, ali istovremeno ima više ispovijedni, nego napadački karakter. Akcenat nije na onima kojima je trebalo biti upućeno ono što je bilo prešućeno, nego na osobama koje progovaraju. Upravo zato što nije jednostavno progovoriti. To može promijeniti cijeli život.’’ – kaže Spahićeva.

Režija: Selma Spahić
Igraju: Ermin Bravo, Jelena Ćuruvija – Đurica, Maja Izetbegović, Tamara Krcunović, Damir Kustura, Sanin Milavić, Milica Stefanović, Alban Ukaj

Bitef teatar, utorak 22. maj, 20 časova. Ulaznica po ceni od 500 dinara može se kupiti na blagajni Bitef teatra, Skver Mire Trailović 1 (telefon za rezervacije 069 8992400, od 10-14h i 18-20h, radno vreme blagajne 10-14h, prodaja karata na biletarnici Biterf teatra – 18-20h pred početak predstave)  / Dani Sarajeva