Beogradsko predstavljanje šestog festivala “Dani Sarajeva”

Festival “Dani Sarajeva”, koji se u Beogradu šesti put održava od 22. do 26. maja ove godine, biće predstavljen na konferenciji za medije u sredu, 16. maja od 14.30 časova u Velikoj sali beogradskog “Medija centra” (Terazije 3/II).

Na konferenciji će govoriti:

Ermin Bravo, glumac,
Branislav Dimitrijević, istoričar umetnosti, Muzej savremene umetnosti,
Aida Alilović, PR festivala „Dani Sarajeva“,
Ivan Mihajlović, muzičar, basista sastava Sevdah Takht Damira Imamovića.

Moderator: Dušan Lopušina, Inicijativa mladih za ljudska prava.

Obnova veza dva grada jedan je od razloga postojanja “Dana Sarajeva”, a ove godine festival je posvećen obnovi sarajevske Vijećnice, simbola glavnog grada BiH i jednog od njegovih najznačajnijih istorijskih i arhitektonskih spomenika.

Kao i svake godine, festival je mesto upoznavanja novih generacija mladih, koji grade nove odnose dva grada, zasnovane na razumevanju i preispitivanju naše bliske prošlosti.

„Dani Sarajeva“ će biti otvoreni 22. maja na Kalemegdanskom platou, izložbom „Sarajevska Vijećnica, još jednom“. Celokupan prihod od karata prodatih na festivalu biće doniran za rekonstrukciju Vijećnice, zgrade koja je postala i simbol uništavanja kulturnog nasleđa, nakon što je granatirana i spaljena tokom opsade.

Tokom pet festivalskih dana, beogradsku publiku očekuje bogat i raznovrstan teatarski program, koncerti, panel diskusije, izložbe i promocije.

Pozorišna predstava “Prst” kosovske spisateljice Doruntine Baše biće premijerno izvedena 24. maja u Bitef teatru. Ova drama proglašena je najboljom na konkursu Hartefakt fonda za savremeni društveno angažovani tekst. Predstavu je režirala Ana Tomović, a u glavnim ulogama su Vesna Mašić iz Sarajeva i Milica Stefanović iz Beograda.

Premijeran nastup u Beogradu 26. maja imaće i Sevdah Takht, novi bend Damira Imamovića, sa kojim pravi iskorak u shvatanju sevdaha kao žanra koji se zasniva na neprestanom učenju i istraživanju. Pored Imamovića, bend čine zagrebački perkusionista Nenad Kovačić (Antenat, Afion…) i jedan od najinteresantnijih mladih basista na beogradskoj sceni Ivan Mihajlović (Naked, Svi na pod…).

“Dane Sarajeva” od 2007. godine svakog maja u Beogradu organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava, kao podsećanje na početak opsade Sarajeva i reakciju na ćutanje zvaničnog Beograda o onom što se tokom rata dešavalo u glavnom gradu BiH.

U prilogu je prva verzija programa festivala. Pratite nas na

www.facebook.com/dani.sarajeva.beograd

twitter.com/#!/DaniSarajeva