“1984” u CZKD-u: Kritika društva, a ne upozorenje o “crnim danima”

U punoj sali Centra za kulturnu dekontaminaciju prvog dana festivala „Dani Sarajeva“, 22. maja izvedena je predstava „1984“. Režiju su potpisali Benjamin Bajramović i Jasenko Pašić, koji zajedno sa glumicom Amilom Terzimehić čine i glumačku postavu.

Osnovna priča predstave ne razlikuje se u mnogome od klasičnog Orvlelovog dela. Jedan od mnogih (da ne kažemo istih) službenika, braće i podanika u velikoj mašineriji izmišljene Okeanije, velike Partije i još većeg Velikog Brata, Vinston Smit, počinje da dovodi u pitanje dogme koje su temelj njihovog „velikog društva“. Ili jednostavnije, počinje da misli svojom glavom.

Na ovom putu „osvešćenja“ pronalazi srodnu dušu, Džuliju. Kroz njihov međusobni odnos vidi se geneza ideje o ljubavi, ispravnosti, istini….i na kraju slobodi. Ali šta je sloboda u društvu u kome je „sloboda ropstvo, rat mir, a neznanje moć“? U orvelovkoj viziji društva koje nas čeka tamo neke 1984. godine, jedan Vinston Smit će ipak nestati…jer samo je Veliki Brat neuništiv, samim tim i večan.

Svaka naznaka težnje ka slobodi smatra se ludilom (koje se može, ali i ne mora „lečiti“), a svaka borba je borba isključivo za Moć, moć kao krajnji cilj a ne kao sredstvo, moć da se iz čoveka iscedi sve i ubaci ono što je podobno.

U kraćem razgovoru sa Benjaminom Bajramovićem, jednim od autora predstave, saznali smo da je glavni motiv za izbor ovog dela rediteljeva naklonost ka književnosti distopije, posebno ka Orvelovoj „1984-oj“.

Bajramović ne deli Orvelovsku antiutopijsku viziju sveta, ali se slaže da danas kod nas i u svetu, postoje određeni mehanizmi koji utiču na formiranje kolektivnog mišljenja, pri tom najviše misleći na medije. Iako su mnogi kritičari ovo delo smatrali Orvelovim upozorenjem budućim naraštajima, autor smatra da je cilj ove predstave, i pozorišta kao takvog, više da kritikuje društvo u kome živimo, a ne da upozorava na „crne dane“.

Prema njegovim rečima, Orvel jeste u osnovi svojih dela izneo kritiku engleskog socijalizma, ali nikako nije verovao da će buduće društvo ličiti na „diktaturu Velikog Brata“. Samim tim, i sloboda pojedinca u budućim naraštajima sasvim je izvesna, iako su danas neke od tih sloboda možda samo deklarativne (kao na primer seksualne), ali u svakom smislu veće i temeljnije nego što su to bile ranije.

Zato se i poziva na momenat kada sam Orvel u svom delu pominje „ljudski duh“ kao jedino što može uništiti tiraniju i kao element „zdravog razuma“ koji je uvek pronalazio svoj put u istoriji.

Predstava „1984“ nastala je u okviru Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), koji postoji od maja 1992. godine.

Bojana Odak