Zatvoreni peti “Dani Sarajeva u Beogradu”

Izvor: Dnevni Avaz

Premijera predstave “Hipermnezija” posljednji događaj na festivalu koji je okončan preksinoć.


Premijerom predstave “Hipermnezija” u režiji mlade Selme Spahić preksinoć su zatvoreni peti “Dani Sarajeva u Beogradu”.

Predstava u produkciji “Hartefakt fonda” i Bitef teatra bazira se na pričama osam glumaca i glumica iz BiH, Srbije i s Kosova koji su progovorili o detaljima iz svojih života tokom rata te potresli beogradsku publiku odličnom glumom i iskrenošću.

Proces odrastanja

Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Sanin Milavić, Damir Kustura, Jelena Ćuruvija, Alban Ukaj, Tamara Krcunović i Milica Stefanović doživjeli su višeminutne ovacije na sceni Bitef teatra u Beogradu, čime je na najbolji način zatvoren Festival.

Ova predstava, kako je navedeno u afiši, analizira prešućeno u procesu odrastanja i porodičnim odnosima osmero mladih ljudi koji su rođeni u istoj državi, a danas na istoj teritoriji žive u tri različite. Putem njih publika u Bitef teatru mogla je uvidjeti koliko su društvene i političke okolnosti na ovim prostorima utjecale, mijenjale, razorile ili očuvale porodice.

Scenografiju i kostimografiju za predstavu potpisuje Sanja Džeba, koreografiju Dalija Aćin, kompozitor je Draško Adžić, dok su dramaturzi Nataša Govedarica i Filip Vujošević.

Kratki filmovi

Festival “Dani Sarajeva u Beogradu”, koji je trajao od 1. do 7. maja, organizirala je Inicijativa mladih za ljudska prava u saradnji s Agencijom za evropske integracije i saradnju s udruženjima Grada Beograda.

Nastali 2007. s ciljem da se razbije beogradska šutnja o opsadi glavnog grada BiH, “Dani Sarajeva” postali su mjesto okupljanja, građenja novih veza i predstavljanje sarajevske kulturne, pozorišne i filmske scene, ali i mjesto podsjećanja i razbijanja tišine o svemu kroz šta je Sarajevo prošlo od 1992. do 1995.

Tokom ovogodišnjeg festivala održani su brojni koncerti i predstave, a prikazano je i petnaest kratkih filmova iz SFF-ovog projekta “Sarajevo grad filma”.

Koncert Timura Sijarića

Kao predstavnik generacije muzičke budućnosti Sarajeva i BiH, mladi saksofonista Timur Sijarić posljednjeg festivalskog dana predstavio se prvi put beogradskoj publici. Zanimljivo je da je djelo koje je izveo “Solo za saksofon i elektroniku” zapravo autorski rad Sarajlije Mladena Milićevića.