Sinoć zatvoreni peti Dani Sarajeva u Beogradu: Ovacije za “Hipermneziju” Selme Spahic

Izvor: Ekapija.ba

Sinoćnjom premijerom predstave “Hipermnezija u režiji Selme Spahić zatvoreni se peti Dani Sarajeva u Beogradu. Predstava u produkciji Hartefakt fonda i Bitef teatra predstavila je priče osam glumaca i glumica iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova koji su progovorili o detaljima iz svojih života tokom rata te potresli publiku odličnom glumom i iskrenošću. Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Sanin Milavić, Damir Kustura, Jelena Ćuruvija, Alban Ukaj, Tamara Krcunović i Milica Stefanović doživjeli su višeminutne ovacije na sceni Bitef teatra u Beogradu, čime je na najbolji način zatvoren peti jubilarni festival Dani Sarajeva u Beogradu.

Ova predstava analizira prešutano u procesu odrastanja i porodičnim odnosima osmero mladih ljudi koji su rođeni u istoj državi, a danas na istoj teritoriji žive u tri različite. Preko njih publika u Bitef teatru mogla je uvidjeti koliko su se društvene i političke okolnosti na ovim prostorima uticale, mijenjale, razorile ili očuvale porodice. Za scenografiju i kostim zadužena je Sanja Džeba, koreografiju potpisuje Dalija Aćin, kompozitor je Draško Adžić, dok su dramaturzi Nataša Govedarica i Filip Vujošević.

Kao predstavnik generacije muzičke budućnosti Sarajeva i Bosne i Hercegovine, mladi saksofonista koji je već godinu dana na školovanju na Konzervatoriju u Beču, Timur Sijarić, posljednjeg festivalskog dana predstavio se prvi put beogradskoj publici. Kako je izjavio, posebno mu je bilo važno predstaviti prvo bh. djelo za saksofon “Solo za saksofon i elektroniku“.

“Još jedan specifikum ovog djela jeste što ga je pisao Sarajlila, Mladen Milićević, što govori u prilog tome koliko lijepih stvari umjetnici mog grada mogu da predstave beogradskoj publici, izjavio je Sijarić tokom koncerta.

Festival koji je trajao od 1. do 7. maja organizirala je Inicijativa mladih za ljudska prava u saradnji Agencijom za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Grada Beograda. Tokom festivala održana su brojni koncerti i predstave, prikazano je 15 filmova iz projekta Sarajevo grad filma Sarajevo Film Festivala, a veliku pažnju izazvala je i jednodnevna konferencija “Srbija i BiH – juče, danas, sutra” na kojoj se razgovaralo o svemu što opterećuje odnose ove dvije zemlje. Tokom Festivala nagrada Dani Sarajeva dodijeljena je Jugoslovenskom dramskom pozorištu i Branku Cvejiću za izuzetan doprinos saradnje Sarajeva i Beograda.

Nastao 2007. sa ciljem da se razbije beogradska šutnja o opsadi Sarajeva, Dani Sarajeva postali su mjesto okupljanja, građenja novih veza i predstavljanje sarajevske kulturne, pozorišne i filmske scene, ali i mjesto podsjećanja i razbijanja tišine o svemu kroz šta je Sarajevo prošlo od 1992. do 1995.