Premijera predstave “Hipermnezija” potresla beogradsku publiku

Izvor: Sarajevo-X

Peti festival “Dani Sarajeva” u Beogradu sinoć je završen premijerom predstave “Hipermnezija”, sarajevske redateljice Selme Spahić. Priča bazirana na ličnim iskustvima osam mladih glumaca iz Sarajeva, Beograda i Prištine, koji govore o danima iz djetinjstva izazvala je oduševljenje ali i suze kod beogradske publike.


Predstava “Hipermnezija” analizira prešutano u procesu odrastanja i porodičnim odnosima osam mladih glumaca koji su rođeni u istoj državi, a danas na istoj teritoriji žive u tri različite države. U predstavi igraju glumci Ermin Bravo, Jelena Ćuruvija-Đurica, Maja Izetbegović, Tamara Krcunović, Damir Kustura, Sanin Milavić, Milica Stefanović i Alban Ukaj. Predstava “Hipermnezija” je nastala u koprodukciji Bitef teatra i Heartefact fonda.

Rediteljica Selma Spahić rekla je da predstava ima namjeru da bude vrlo direktna, te da istovremeno ima više ispovijedni, nego napadački karakter.

“Vrlo je zanimljivo šta se događalo devedesetih godina, u periodu koji predstava obrađuje, i koliko su društveno-političke okolnosti uticali na same porodice. Važno je istaći koliko je taj društveno politički momenat odredio živote ljudi koje danas gledamo na sceni te živote njihovih roditelja. Sve nam to u ovoj predstavi glumci sami pričaju.”, kazala je redateljica Selma Spahić.

Prema ispovijedima glumaca, ova predstava je za njih predstavljala vrlo specifičan i strašno emotivan proces, i nisu krili uzbuđenje i oduševljenje jer je predstava potresla i njih, kao i publiku.

“Nadao sam se će reakcije publike biti prepoznavanje u pričama, prepoznavanje u njihovim neizgovorenim riječima i emocijama i prepoznavanje posljedice koje one donose.”, izjavio je Ermin Bravo.

Peti festival “Dani Sarajeva” u Beogradu održan je od 1. do 7. maja 2011. godine u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava i Agencije za evropske integracije i saradnju sa udruženjima grada Beograda. “Ove godine se osjetilo da su svi segmenti programa održavali misiju festivala. Pored toga da približi sarajevske umjetnike beogradskoj javnosti, te da se hrabro progovori o opsadi Sarajeva i stvarima o kojima se predugo šutjelo, mogu se osjetiti i nagovještaji nove generacije koja će odnose graditi na mnogo zdravijim osnovama što i jeste jedan od ciljeva festivala”, izjavila je na kraju PR festivala “Dani Sarajeva” u Beogradu Una Bejtović.