Nostalgicno vece Jadranke Stojakovic

Izvor: Blic

Koncertom Jadranke Stojaković večeras je otvoren peti po redu festival “Dani Sarajeva” u dvorani Doma sindikata. Čuvena jugoslovenska kantautorka nastupila je nakon više od dve decenije koje je provela u Japanu i uprkos otežanom kretanju raznežila sarajevsku i beogradsku publiku svojim najpoznatijim šansonama.

Iako se na scenu izvezla u invalidskim kolicima jer je zbog koncerta prekinula lečenje noge koju je povredila na jednom od nastupa u Japanu, Jadranka Stojaković je sve vreme bila optimistična i šalila se na svoj račun. Publika ju je pozdravila aplauzima stojeći, a ona se izvinila što “nije došla u pravim cipelama” već u patikama. Sedeći, počela je koncert numerom “Kad ja pođoh na bembašu” i zahvalila se na pozivu. Veče ispunjeno nostalgičnim notama upotpunila je svojim anegdotama koje je domaća publika propustila za vreme njenog dvadesetrogodišnjeg odsustva. Sa ekipom muzičara koje je okupila iz Sarajeva, Rovinja i Japana spremila je novi album koji će promovisati, kako je rekla sa osmehom, kad prohoda. Prisutni su uživali u numerama “Što te nema”, “Vjerujem”, “Sve smo mogli mi”… Neke pesme izvodila je prateći sebe na gitari, a druge u kombinaciji sa usnom harmonikom. Kaže da joj je taj instrument postao veoma drag tokom boravka u Americi 60-ih godina. Japan je, kaže, zavolela i zbog haiku poezije pa je inspirisana tom vrstom pesništva izvela i nekoliko nežnih numera na japanskom koje su prisutni oduševljeno prihvatili.

Festival “Dani Sarajeva” pre fantastičnog nastupa otvorili su Darko Runić, direktor Agencije za evropske integracije i saradnju sa udruzenjima grada Beograda, Alma Mašić, direktorka Inicijative mladih za ljudska prava iz Sarajeva i Maja Mićić, direktorka Inicijative mladih za ljudska prava grada Beograd. Festival u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava od 2007. godine je svojevrsno podsećanje na početak opsade Sarajeva i traje do 7. maja. Za vreme sedam festivalskih dana Beograđanima će se predstaviti sarajevska pozorišna i muzička scena, a biće organizovana i promocija monografije “Sarajevo – moj grad, mjesto susreta”.