Nagrada “Dani Sarajeva” za JDP

Izvor: B92

Nagradu festivala “Dani Sarajeva” za 2011. godinu dobili su Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) i upravnik tog pozorišta Branko Cvejić, saopštio je organizator festivala, Inicijativa mladih za ljudska prava.


Nagrada se dodeljuje pojedincima i institucijama iz Beograda za doprinos jačanju saradnje Beograda i Sarajeva.

U obrazloženju je navedeno da JDP dugi niz godina ima uspešnu saradnju sa institucijama iz Sarajeva, koja je ostvarena u delikatnom političkom trenutku, sa ciljem uspostavljanja odnosa i balansiranja političkih izazova, ali i otvaranja bolnih problema u odnosima dva grada.

Organizator festivala je podsetio da se na repertoaru ovog teatra nalaze predstave bosanskohercegovačkog reditelja Dina Mustafića, koji se bavi fenomenima prošlosti i jugoslovenskog nasleđa, kao i da je postavljanjem komada “Elijahova stolica”, sarajevskog pisca Igora Štiksa, u režiji Borisa Lješevića, JDP nastavio da preispituje pitanja odgovornosti i ratnog nasleđa.

JDP je stvorio prostor i za rad sarajevskih glumaca Ermina Brava i Maje Izetbegović, a u okviru “Dana Sarajeva” na scenama tog pozorišta odigrano je 20-tak predstava.

Upravnik JDP-a Cvejić je, smatraju predstavnici Inicijative mladih, u prethodnoj deceniji uvek bio okrenut pozorišnom prostoru, a ne jeftinoj političkoj kalkulaciji, i svojim javnim delovanjem doprinosio saradnji dva grada.

“U vremenu kada je čitav javni prostor ispunjen marketinškim trikovima, Cvejić je birao i sa saradnicima producirao važne pozorišne komade koji otvaraju pitanja od suštinskog značaja za promene u odnosu na ratno nasleđe”, navedeno je u saopštenju.

Nagrada će Cvejiću biti uručena 4. maja na velikoj sceni JDP-a, pred početak predstave “Mostarskog teatra mladih” – “Usamljeni zapad”, u režiji Selme Spahić.