“Dani Sarajeva” za JDP

Izvor: RTS

Jugoslovensko dramsko pozorište i njen upravnik Branko Cvejić, dobitnici su nagrade festivala “Dani Sarajeva” za 2011. godinu, koju dodeljuje Inicijativa mladih za ljudska prava.

Nagradu festivala “Dani Sarajeva” za 2011. godinu dobili su Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) i upravnik tog pozorišta Branko Cvejić, saopštio je organizator festivala, Inicijativa mladih za ljudska prava.

elijahova-stolicav.jpg
Scena iz predstave “Elijahova stolica”

Nagrada se dodeljuje pojedincima i institucijama iz Beograda za doprinos jačanju saradnje Beograda i Sarajeva.

U obrazloženju je navedeno da JDP dugi niz godina ima uspesnu saradnju sa institucijama iz Sarajeva, koja je ostvarena u delikatnom političkom trenutku, sa ciljem uspostavljanja odnosa i balansiranja političkih izazova, ali i otvaranja bolnih problema u odnosima dva grada.

Organizator festivala je podsetio da se na repertoaru ovog teatra nalaze predstave bosanskohercegovačkog reditelja Dina Mustafića, koji se bavi fenomenima prošlosti i jugoslovenskog nasleđa, kao i da je postavljanjem komada “Elijahova stolica”, sarajevskog pisca Igora Stiksa, u režiji Borisa Lješevića, JDP nastavio da preispituje pitanja odgovornosti i ratnog nasleđa.

JDP je stvorio prostor i za rad sarajevskih glumaca Ermina Brava i Maje Izetbegović, a u okviru “Dana Sarajeva” na scenama tog pozorišta odigrano je dvadeset predstava.

Upravnik JDP-a Branko Cvejić je, smatraju predstavnici Inicijative mladih, u prethodnoj deceniji uvek bio okrenut pozorišnom prostoru, a ne jeftinoj političkoj kalkulaciji, i svojim javnim delovanjem doprinosio saradnji dva grada.

“U vremenu kada je čitav javni prostor ispunjen marketinškim trikovima, Cvejić je birao i sa saradnicima producirao važne pozorišne komade koji otvaraju pitanja od suštinskog značaja za promene u odnosu na ratno nasleđe”, navedeno je u saopštenju.