“Hipermnezija” u Bitef teatru

Premijera predstave “Hipermnezija”, mlade sarajevske rediteljke Selme Spahić biće održana 7. maja u 20 časova u Bitef teatru, poslednjeg dana festivala “Dani Sarajeva“ koji se u Beogradu organizuje 5. put.

Glumci iz Sarajeva, Beograda i Prištine svojim iskustvima učestvoovali su u stvaranju dela mlade rediteljke Selme Spahić, koje će beogradska publika imati prilike da pogleda 7. maja. Ovaj jedinstveni umetnički poduhvat baziran je na ličnim iskustvima osam mladih glumaca koji govore o danima iz detinjstva koje su preživeli u toku rata.

’Predstava ima namjeru da bude vrlo direktna, ali bi istovremeno imala više ispovijedni, nego napadački karakter. Akcenat nije na onima kojima je trebalo biti upućeno ono što je bilo prešućeno, nego na osobama koje progovaraju. Upravo zato što nije jednostavno progovoriti. To može promijeniti cijeli život’’– objašnjava rediteljka Selma Spahić.

Ova predstava analizira prećutano u procesu odrastanja i porodičnim odnosima osmoro mladih ljudi koji su rođeni u istoj džavi, a danas na istoj teritoriji žive u tri različite. Preko njih se prelamaju društvene i političke okolnosti, koje su na ovim prostorima uticale, menjale, razorile ili očuvale porodice.

Predstava “Hipermnezija” je nastala u koprodukciji Bitef teatra i Heartefact fonda.