Promocija monografije “Sarajevo – moj grad, mjesto susreta”


Luksuzno dizajnirana dvojezična foto-monografija “Sarajevo – moj grad, mjesto susreta” rađena je u organizaciji Udruženja URBAN iz Sarajeva od 2007. do 2010. godine. Autor monografije je Jasminko Halilović, a osim njega na tekstu je radio i historičar Nihad Kreševljaković. Rad autora i brojnih saradnika na kraju je odštampan po najvišim standardima uz korišćenje najfinijih materijala. Na taj način je dobijena moderna i luksuzna foto-monografija koja može obogatiti važne biblioteke ili biti reprezentativan poklon.

U prvom delu monografije predstavljen je nastanak Sarajeva i BiH, te razvoj grada sve do kraja 20. veka. U drugom, glavnom delu knjige, autor čitaoca vodi u šetnju gradom, od istočnog ka zapadnom ulazu, od Kozije ćuprije do Rimskog mosta. U okviru glavne vezivne priče koja je praćena fotografijama, nalaze se umetnute kratke priče u kojima čitalac može saznati više o događajima, građevinama, obeležjima grada i načinu života u Sarajevu. U trećem delu knjige autor donosi deo razgovora o gradu sa 16 prijatelja i poznanika, mladih građana Sarajeva. Ovaj dio simbolično, prema prvom dijelu knjige, predstavlja pogled u budućnost. “Želio sam napraviti jednu realnu, ali pozitivnu, ličnu priču o Sarajevu i objaviti je u modernoj knjizi kakve imaju veliki gradovi svijeta. Prikazati ovaj jedinstveni grad duge i burne prošlosti najbolje kako znam i drugačije negoli je dosad prikazan”, kazao je Halilović.

Nakon prezentacije monografije, posetiocima će se obratiti autori Halilović i Kreševljaković kao i direktorka CZKD-a Borka Pavićević.

 

Utorak, 3. maj – 17:00 – Ustanova kulture “Parobrod