Press konferencija, Beograd – 15. april – 11h

Inicijativa mladih za ljudska pravaAgencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima grada Beograda organizuju konferenciju za medije povodom održavanja petog jubilarnog festivala  „Dani Sarajeva“ u Beogradu. Konferencija će biti održana u petak 15. aprila 2011. godine u 11 časova u velikoj sali Medija centra, Terazije 3.

Novinarima će se obratiti:

Danko Runić – direktor Agencije za evropske integracije i saradnju sa udruženjima grada Beograda

Maja Mićić – direktorka Inicijative mladih za ljudska prava

Selma Spahić – rediteljka

Samir Hodović – frontmen benda Velahavle

Inicijativa mladih za ljudska prava i Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima organizuju od  1. do 7. maja 2011. godine pete, jubilarne „Dane Sarajeva“ u Beogradu. U okviru bogatog pozorišnog programa festivalsku premijeru imaće delo „Prešućivanje“ u režiji Selme Spahić, nastalo u koprodukciji sa Hartefakt fondom i Bitef teatrom. Beogradskoj publici predstaviće se  Sarajevski ratni teatar SARTR komadom “Jedan Picasso” i  Narodno pozorište Sarajevo predstavom “Sarajevska pozorišna tragedija”.

Najveći muzički događaj u okviru „Dana Sarajeva“ biće svakako koncert Jadranke Stojaković. U okviru muzičkog programa, koncert će održati sarajevska grupa Velahavle sa gostima iz beogradskog benda Svi na pod.

Tokom Festivala biće održane i javne diskusije  koje će pokušati da da odgovore na pitanja koja opterećuju odnose Beograda i Sarajeva.

„Dani Sarajeva“ nastali su kao reakcija mladih ljudi iz Srbije na ćutanje zvaničnog Beograda o onom što se tokom rata dešavalo u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Inicijativa ih je prvi put organizovala u maju 2007. godine kao simbolično podsećanje na opsadu Sarajeva. Zahvaljujući umetnosti koja lako prelazi granice, festival je vremenom izrastao u nezaobilazno mesto susreta Beograđana i Sarajlija, na kojem se jezikom pozorišta, filma, fotografije i muzike obnavljaju stare i uspostavljaju nove veze.

Festival i ove godine ima podršku grada Beograda kroz Agenciju za evropske integracije i saradnju sa udruženjima.

Detalji o programu i najnovije informacije biće dostupne na zvaničnoj internet stranici www.danisarajeva.com