Predstava “Jedan Pikaso”

Radnja ovog komada savremenog američkog pisca Džefrija Hačera smeštena je u okupiranom Parizu tokom Drugog svetskog rata i bazirana je na istorijskim činjenicama. Naime, čuvenog Pabla Pikasa privode nacisti jer je njegova umetnost ocenjena kao degenerisana. Gđica Fišer, islednica Gestapa, nudi Pikasu da spasi dve od tri svoje slike tako što će se odreći njihove autentičnosti.

Po rečima rediteljke Ljiljane Todorović “predstava otvara pitanje odnosa umetnosti i politike, totalitarne vlasti u najširem značenju jer i diktat profita može biti totalitaran, potrebu za nepripadanjem bilo kakvoj ideologiji, upotrebu umetnika”.

Uz poznatu rediteljku iz Beograda umetničku ekipu čine Meto Jovanovski, proslavljeni glumac iz Skoplja i Selma Alispahić iz Sarajeva. Meto Jovanovski je istakao kako ova predstava ustaje protiv nasilja, fašizma i svega onoga što guši umetnost i različitost. Za njega lično, “Jedan Pikaso” je možda najbolja drama koju je igrao i najbolji tekst kojeg je čitao, jer on određuje mjesto umetnosti u životu.

Prvo prikazivanje ove predstave bilo je u martu ove godine na sceni Sarajevskog ratnog teatra.

Karte se mogu nabaviti na blagajni JDP-a po ceni od 400 RSD ili rezervacijom na broj telefona: +381 11 3370747

Subota, 30. april – 20:00 – JDP, scena Bojan Stupica