Poverenje u mlade

Izvor: SEEcult.org

Sarajevska pevačica i kantautorka Jadranka Stojaković, koja će 1. maja otvoriti u Domu sindikata festival “Dani Sarajeva” u Beogradu, izjavila je da je “tužno što je na mladoj generaciji ostalo da se bavi uspostavljanjem veza prekinutih ratom”, ali da ima poverenja u pametne mlade ljude.

“Žao mi je što na Balkanu ljudi ne poštuju nove generacije”, rekla je Jadranka Stojaković, koja će nastupiti u Beogradu uprkos povredi od pre dve godine u Japanu od koje se još nije oporavila.

Čuvena jugoslovenska pevacica koja se nakon 23 godine provedene u Japanu, nedavno vratila u Bosnu i Hercegovinu, nalazi se na lecenju. U međuvremenu, povreda se iskomplikovala, ali ce ona ipak pevati u Beogradu.

“Kada sam od organizatora festivala dobila poziv za nastup, bila sam optimistična i verovala sam da ću se potpuno oporaviti, što se nije desilo. Iako mi je kretanje otežano, daću sve od sebe da koncert bude savršen. Ne mogu da garantujem da će svaki ton biti kako treba, ali ću se potruditi da pevam kao da su mi obe noge u redu i da ne postoji nijedan problem. Zamolila bih beogradsku publiku za razumevanje, a one starije, koji se još uvek sećaju nekih tekstova koja sam ja možda u međuvremenu zaboravila, da pevaju sa mnom, kako bismo zajedno stvorili atmosferu u kojoj ćemo uživati”, poručila je Jadranka Stojaković beogradskoj publici.

Festival “Dani Sarajeva” u Beogradu organizuje petu godinu zaredom Inicijativa mladih za ljudska prava, kao podsećanje na početak opsade Sarajeva i sve ono kroz šta je taj grad prošao za vreme rata 90-ih godina.

Prema rečima Jadranke Stojaković, kada bi se osećala zdravstveno bolje, rado bi se pridružila mladima u tom zadatku, a njen nastup na festivalu je mali doprinos tome.

Karte za koncert mogu se kupiti po ceni od 500, 800 i 1.000 dinara na blagajni Doma sindikata.

Inicijativa mladih za ljudska prava organizuje “Dane Sarajeva” i ove godine u saradnji sa Agencijom za evropske integracije i saradnju sa udruženjima grada Beograda, a program do 7. maja obuhvata i pozorišne predstave, koncerte, konferenciju o odnosima Beograda i Sarajeva…

Peti “Dani Sarajeva” u Beogradu biće najavljeni predstavom “Jedan Pikaso” 30. aprila u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a pozorišni program obuhvata i premijeru dokumentarne predstave “Prešućivanje” mlade sarajevske rediteljke Selme Spahić, koja je koprodukcija Bitef teatra i Hartefakt fonda, a biće izvedena u završnici festivala.

Predstava “Prešućivanje” okupiće glumce iz Bosne i Hercegovine i iz Srbije i sa Kosova, čijim je životnim pričama i inspirisana.

Beogradska publika videće u JDP-u i predstavu “Sarajevska pozorišna tragedija” Peđe Kojovića, u režiji Gorčina Stojanovića, kao i “Usamljeni Zapad” Martina Mekdonaha, u režiji Selme Spahić, dok će u Ateljeu 212 biti izvedena predstava “Kako sam naučila da vozim”, a u Centru za kulturnu dekontaminaciju monolog “Svjedok” Miodraga Trifunova.

Među učesnicima “Dana Sarajeva” je i mlada grupa Velahavle koja će nastupiti 2. maja u Domu omladine sa beogradskim popularnim bendom Svi na pod!, dok će saksofonista Timur Sijarić nastupiti 7. maja u Supermarketu.

Najavljena je i prezentacija dvojezične foto-monografije “Sarajevo – moj grad, mjesto susreta”, rađene u organizaciji Udruženja Urban iz Sarajeva od 2007. do 2010. Autor je Jasminko Halilović, a osim njega, na tekstu je radio i istoričar Nihad Kreševljaković.

U okviru festivala, 5. maja biće održana i konferencija o odnosima Beograda i Sarajeva, a u samoj završnici, nakon predstave “Prešućivanje” u Bitef teatru, biće dodeljene nagrade.

Sajt “Dana Sarajeva” je www.danisarajeva.org, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org