Jadranka Stojakovic otvara Dane Sarajeva u Beogradu

Izvor: Radio Sarajevo

Koncertom Jadranke Stojaković 1. maja 2011. godine u 20 sati u Domu sindikata, bit će otvoreni peti „Dani Sarajeva“ u Beogradu, koji Inicijativa mladih za ljudska prava i Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima grada Beograda organizuju od 1. do 7. maja.

Razbijati beogradsku tišinu o Sarajevu

Jadranka Stojaković će beogradski koncert održati uprkos ozbiljnim problemima koje je zadobila nakon povrede na nastupu u Japanu prije dvije godine. Čuvena kantautorica, koja se nakon 23 godine provedene u Japanu, nedavno vratila u Bosnu i Hercegovinu, nalazi se na liječenju. U međuvremenu, povreda se iskomplikovala, ali će ona, ipak, pjevati u Beogradu.

“Kada sam od organizatora Festivala dobila poziv za nastup, bila sam optimistična i vjerovala sam da ću se potpuno oporaviti, što se nije desilo. Iako mi je kretanje otežano, dat ću sve od sebe da koncert bude savršen”, obećala je pred nastup poznata kantautorica te istakla da je njen nastup na festivalu Dani Sarajeva mali doprinos u pokušaju mladih ljudi da uspostave veze prekinute ratom.

Velahavle pred beogradskom publikom

Prema selekciji Damira Imamovića, ovogodišnjeg muzičkog selektora Festivala, beogradskoj publici će se predstaviti i sarajevski band Velahavle, koji je pred objavom svog drugog studijskog albuma. Kako najavljuje Samir Hodović, frontman bEnda, pored nekoliko numera sa prvog, premijerno će biti izveden skoro cijeli novi album.

Kao predstavnik generacije muzičke budućnosti Sarajeva i Bosne i Hercegovine, mladi saksofonista koji je već godinu dana na školovanju na Konzervatoriju u Beču, Timur Sijarić, svojim nastupom zatvorit će muzički dio Festivala, 7.maja, 2011. kojem je ovo prvo predstavljanje beogradskoj publici.

“U sklopu svog repertoara ću predstaviti i djelo Solo za saksofon i elektroniku Mladena Milićevića, sarajevskog kompozitora koji živi u Los Angelesu. To je prvo bosanskohercegovačko djelo za saksofon napisano prije dvadeset godina, čija će nova verzija biti premijerno izvedena“, najavio je svoj repertoar Sijarić.

Više o festivalu Dani Sarajeva u Beogradu