“DANI SARAJEVA U BEOGRADU” OD 1. DO 7. MAJA

Izvor: Kurir

BEOGRAD – Uz podršku grada Beograda, “Dani Sarajeva u Beogradu” održaće se ove godine od 1. do 7. maja. Prema rečima Danka Runića, direktora Agencije za evropske integracije i saradnju sa udruženjima, grad treću godinu zaredom podržava manifestaciju koja traje pola decenije.

– Inicijativa mladih za ljudska prava pre pet godina pokrenula je ovu manifestaciju, ne nadajući se da će ona prerasti u festival ovakvog ranga, koji obnavlja stare i gradi nove veze. Pre tri godine pomoć grada bila je simbolična, a prošle i ove grad i finansijski i logistički podržava realizaciju. Važno je da “Dani Sarajeva u Beogradu” uđu u gradske i opštinske institucije kulture, što je ove godine slučaj sa “Bitef teatrom” i “Parobrodom”. U okviru Muzeja “Dana Sarajeva” publika će moći da se priseti istorijata festivala, na kojem se do sada predstavilo više od petsto stvaralaca iz sarajevskog umetničkog sveta – kazao je Runić.

Festival počinje 1. maja koncertom Jadranke Stojaković u Domu sindikata, dan kasnije održaće se koncert sarajevskog benda “Velahavle” sa beogradskim gostima, a zatim je planiran bogat pozorišni program.

Beogradskoj publici predstaviće se rediteljka nove generacije Selma Spahić sa tri predstave: “Usamljeni Zapad”, “Kako sam naučila da vozim” i premijerno, poslednjeg dana festivala – “Prešućivanje”. Publiku očekuju i predstave “Jedan Pikaso” Sarajevskog ratnog teatra SARTR i “Sarajevska pozorišna tragedija”, koju je na tekst Peđe Kojovića režirao Gorčin Stojanović. Na festivalu će biti promovisana i monografija “Sarajevo – moj grad, mesto susreta”, autora Jasminka Halilovića.