Dani Sarajeva u Beogradu

Izvor: Mondo.rs

Peta manifestacija “Dani Sarajeva u Beogradu” biće održana od 1. do 7. maja, najavio je organizator – Inicijativa mladih za ljudska prava.


Festival se realizuje uz podršku Agencije za evropske integracije i saradnju sa udruženjima grada Beograda.

Sarajevski ratni teatar gostovaće sa predstavom “Jedan Pikaso”, Narodno pozorište sa “Sarajevskom pozorišnom tragedijom”, a biće izvedena festivalska premijera “Prešućivanje” u režiji Selme Spahić, nastala u koprodukciji sa Hartefakt fondom i beogradskim Bitef teatrom.

Ta predstava prati lične priče osmoro glumaca iz regiona kojima su devedesete godine obeležile detinjstvo na isti način. Prema rečima rediteljke, predstava kreira prostor da javno progovorimo o onome što nas tišti godinama, te je na taj način njena misija povezana za suštinom festivala.

U predstavi igraju Maja Izetbegović, Jelena Ćuruvija, Tamara Krcunović, Milica Stefanović, Ermin Bravo, Alban Ukaj, Sanin Milavić i Damir Kustura.

Scenografiju i kostim radi Sanja Džeba, koreografiju Dalija Aćin, kompozitor je Draško Adžić, a dramaturzi Nataša Govedarica i Filip Vujošević.

Selektor muzičkog programa Damir Imamović napravio je presek sarajevske muzičke scene kroz prošlost, sadašnjost i budućnost. Najveći muzički događaj biće koncert kantautorke Jadranke Stojaković.

Koncerte će održati i grupa “Vellahavle” i mladi saksofonista Timur Sijarić, koji studira na Konzervatorijumu u Beču.

Organizatori podsećaju da je festival nastao 2007. “sa ciljem da se razbije ćutanje Beograda o opsadi Sarajeva”, a da je danas ta manifestacija mesto okupljanja, građenja novih veza i predstavljanje sarajevske kulturne scene, ali i mesto podsećanja na sve kroz šta je Sarajevo prošlo od 1992. do 1995. godine.

Tokom festivala biće održane javne diskusije o pitanju identiteta, Inicijativi za REKOM i diskusija na temu “Šta je nama Dobrovoljačka?“, koje će pokušati da odgovore na pitanja koja opterećuju odnose Beograda i Sarajeva.