„Dani Sarajeva u Beogradu” od 1. do 7. maja

Izvor: Beoinfo

Uz podršku grada Beograda, „Dani Sarajeva u Beogradu” održaće se ove godine od 1. do 7. maja. Prema rečima Danka Runića, direktora Agencije za evropske integracije i saradnju sa udruženjima, grad treću godinu zaredom podržava manifestaciju koja traje pola decenije.

– Inicijativa mladih za ljudska prava pre pet godina pokrenula je ovu manifestaciju, ne nadajući se da će ona prerasti u festival ovakvog ranga, koji obnavlja stare i gradi nove veze. Pre tri godine pomoć grada bila je simbolična, a prošle i ove grad i finansijski i logistički podržava realizaciju. Važno je da „Dani Sarajeva u Beogradu” „uđu” u gradske i opštinske institucije kulture, što je ove godine slučaj sa „Bitef teatrom” i „Parobrodom”. U okviru Muzeja „Dana Sarajeva” publika će moći da se priseti istorijata festivala, na kojem se do sada predstavilo više od petsto stvaralaca iz sarajevskog umetničkog sveta – kazao je Runić.

Festival počinje 1. maja koncertom Jadranke Stojaković u Domu sindikata, dan kasnije održaće se koncert sarajevskog benda „Velahavle” sa beogradskim gostima, a zatim je planiran bogat pozorišni program. Beogradskoj publici predstaviće se rediteljka nove generacije Selma Spahić sa tri predstave: „Usamljeni Zapad”, „Kako sam naučila da vozim” i premijerno, poslednjeg dana festivala – „Prešućivanje”. Publiku očekuju i predstave „Jedan Pikaso” Sarajevskog ratnog teatra SARTR i „Sarajevska pozorišna tragedija”, koju je na tekst Peđe Kojovića režirao Gorčin Stojanović. Na festivalu će biti promovisana i monografija „Sarajevo – moj grad, mesto susreta”, autora Jasminka Halilovića.